Pórés pogácsa kosár

Ha főzök, a háttérben általában szól a TV Paprika. Így csíptem el még nyáron félfüllel, hogy valamihez egy póráhagymás tölteléket készítettek, majd egy másik műsorban pogácsát sütöttek. Már akkor összekombináltam a fejemben a kettőt, mert az ugye egyértelmű, hogy a pogácsa finom, de én a póráhagymát is szeretem.

Így alkottam meg egy könnyen elkészíthető pogácsa tésztából és a kedvenc póréhagyma levesem alapján ezt a kosárkát, ami hidegen vendégváró fogás, frissen a sütőből pedig előétel is lehet. 

fullsizeoutput_d2.jpeg

Hozzávalók a pogácsa tésztához - kb. 20 kosárka lesz belőle
400 g liszt
2 evőkanál só
200 g vaj
20 g friss élesztő
1 dl telföl
1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez
2 póréhagyma
2 csapott evőkanál liszt
1 dl fehérbor
1 dj tej
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
Először gyúrd össze a tésztát: a lisztet keverd el a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá az élesztőt és a tejfölt és gyúrj belőle egy ruganyos tésztát. Tedd félre pihenni, amíg a tölteléket elkészíted.
A póráhagymát pucold meg és karikázd fel. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd dobd rá a hagymát. Ha egy kicsit öszeesett, szórd meg a liszttel, keverd el, és öntsd fel a borral. Nagy lángon hagyd, hogy az alkohol elpárologjon néhány perc alatt. Közben a liszttől a bor is besűrüsödik. Vedd kisebbre pár perc után a lángot, majd add hozzá a tejet, és főzd 5-6 percig. 
Jöhet a kosárkák összeállítása: bőven vajazd ki a formákat. A pogácsa tésztát osztd 20 golflabda méretű részre, ezekkel bélelj ki minden kosárkát úgy, hogy egyenletesen belenyomkodod. Mindegyiket töltsd meg a töltelékkel, majd a maradék tésztából készíts valamilyen mintát a tetejére. Ez lehet rácsos, vagy csak simán egy sütikiszúróval készült forma. A tészta tetejét kend meg felvert tojással.
Tedd a formákat egy tepsire, és toldd a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd 20-25 percig. Ha kivetted, hagyd kicsit kihűlni a formákat, majd emeld ki belőlük a kosárkát, és egy rácson várd meg míg teljesen kihűlnek, ha nem melegen tálalod.

TIPP: ha nem szereted a póráhagymát, vagy csak egy jó pogácsát készítenél, a tésztát nyújtsd ki kétujjni vastagra, szaggasd ki, szórd meg sajttal, és úgy süsd meg. 

 

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő