Ehető ajándékok karácsonyra

Mindig is olyan ajándékokat szerettem adni és kapni, ami személyre szóló, és biztos örömet okoz annak, aki kapja, és annak is, aki adja. Ezért sokszor nem vásárolok, hanem magam készítek ajándékot a családomnak, barátaimnak. 

fullsizeoutput_7d.jpeg

Mióta a blogot vezetem, azóta a legtöbb ajándékom a mellett, hogy házi készítésű, még ehető is! Adtam már tésztát, karácsonyi kekszet és saját lekvárt is ajándékba. Szerencsére sok olyan élelmiszer van, ami tartós, vagy azzá tehető, így a gasztronómia szerelmeseinek tökéletes meglepetést tudunk vele szerezni. Készíthetsz ízesített olajakat, eceteket, olajban eltett sajtokat, zöldségeket, házi ketchupot, mártásokat, és még sorolhatnám. 

Az egyik kedvencem, a marinírozott juhsajt, amit anyukám készített nekünk néhány éve karácsonyra. 
Egy fej lilahagymát és egy gerezd fokhagymát tisztíts meg, és vágd csíkokra. Egy tálban forgasd össze egy csapott evőkanál szárított (morzsolt) rozmaring és kakukkfű keverékével, egy csipet sóval, és borssal, valamint 20 dkg felkockázott juhajttal. Az egészet tedd egy csatos üvegbe, 1/3 részig öntsd fel vörösbor ecettel, majd az üveg tetejéig olívaolajjal. Keverd össze, majd zárd le. Az érési ideje kb. 2 hét, utána már ajándékozhatod is.

Csak olívaolajban is el lehet tenni sokmindent. Egy üveget tölts meg felckokázott kecskesajttal, szemes borssal, a kedvenc zöldfűszereiddel (szárított, morzsolr fűszert használj), esetleg csilivel, és öntsd fel olívaolajjal. De a kecskesajttal megtölthetsz paprikákat is, és úgy teheted az üvegbe. 

Készíthetsz fűszeres olajokat. Az ajándékozott kedvenc fűszerét/fűszereit szárítsd le, egy csatos üveget tölts meg olívolajjal, majd dobd bele a fűszereket. 2 hét után, már át is veszi a fűszerek ízét az olaj, amivel a saláták kitűnően ízesíthetők.

Sütikedvelőknek pedig egyedi fűszerkeverékeket is összeállíthatsz. Én az első pumpkin spice fűszeremet ajándékba kaptam, és imádtam, mert ennél személyre szólóbb ajándékot nem is lehetne nekem kitalálni! Még mindig van belőle, és akárhányszor használom, mindig az jut eszembe, akitől kaptam.

Ha szívesen készítenél te is ehető ajándékokat, de egy kis ötlet, inspiráció kéne, várlak workshopjaimon, ahol megmutatom, milyen téli fűszerkeverékeket állíthatsz össze, és megtanítanlak a házi szaloncukor készítés fortélyaira is.

Fűszerkeverék készítő workshop
Minden résztvevő két egyedi fűszerkeveréket állíhat össze fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg kardamom és ánizs felhasználásával. A keverékeket dizájn üvegben lehet hazavinni. A keverékek készítéséhez a Fűszerész adalék-, és tartósítószer mentes fűszereit használjuk.
December 9. 10.00 - 12.00
December 9. 14.00 - 16.00
December 10. 10.00 - 12.00

Szaloncukor készítés
Marcipános és gesztenyés szaloncukrokat készítünk (kb. 40 db / fő), amiket 80%-os belga csokiba mártunk és színes selyempapírba csomagolunk. 
December 16. 10.00 - 13.00
December 16. 15.00 - 18.00

A workshopok ára 5000 forint / fő. Egy alkalommal maximum 10 főt tudok fogadni. Helyszín: Budapest, IX. kerület (jelentkezés esetén küldöm a potnos címet). Jelentkezés: varosikonyha.blog@gmail.com.

Várok mindenkit szeretettel!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő