Így savanyíts otthon

A savanyú káposzta, csalamádé, kovászos uborka és számtalan savanyított finomság hazája vagyunk. Naná, hogy otthon is készítek egy csomó mindent, ami tökéletes kísérője az ebédnek. 

A savanyúságok fogyasztását a svábok honosították meg hazánkban. Az 1870-es években gróf Grassalkowich Antal a török pusztítás miatt kiürült Vecsésre sváb családokat telepített. Ők hozták magukkal a káposzta savanyítás hagyományát. Ugyan nem hivatalosan, de hungarikumnak tartott vecsési káposzta mellett már számtalan más savanyított zöldséggel találkozhatunk. Én például imádom a piacokon kínált, mosolygós arc fomában megpakolt  vegyes savanyúságokat. 

savanyusag.jpg

A savanyúság készítése is olyan egyszerű, mint a lekvárok készítése. Csak össze kell szedni a zöldségeket, amiket szeretnél eltenni, tiszta üvegek és egy roppant egyszerű savanyúság lé kell hozzá.
Bármilyen zöldséget is választasz (paprika, hagyma, káposztafélék, uborka, cékla, tökéfélék) a savanyítás módszere megegyezik: 1 liter vízet főzz össze 30 dkg cukrral és ízlés szerint annyi 20%-os ecetet, hogy kellemesen savanykás levet kap. A cukor tartósítja a savanyúságot, az ízlés szerint hozzáadott ecet pedig a savanyítás mértékét határozza meg. Én 1 liter vízhez kb. 1-1,5 dl ecetet szoktam adni. Az ízeket tovább fokozhatod azzal, ha ízesített ecetet használsz. A piros gyümölcsös ecetek szerintem nagyon jól mennek a savanyúságokhoz. 

Ha a cukros, ecetes leved felforr, kis lángon főzd néhány percig, majd hagyd kicsit kihűlni. Ekkor kanalazd az üvegekbe tett zöldségekre, zárd le, és mehetnek 2-3 hétre a a spejzba, vagy a konyhaszekrénybe érni. 
Felbontás után tarts hűtőben, 1-2 hétig eláll.  

Nálunk nagyon menő a cékla, a répa, a karfiol, de idén először zöld paradicsomot is tettem el, mert még mindig fürtökben lógott a paradicsom a kertünkben, viszont így november közeledtével már biztos, hogy nem fog beérni. Míg a paradicsomot és a répát nyersen teszem az üvegebe, addig a karfiolt blansírozom, a célkát pedig megfőzöm. A káposztát, paprikát, vagy tökféléket lehet előfőzés nélkül savanyítani.

Nemcsak magadnak készíthetsz házi savanyúságot, szerintem ajándéknak is szuper! 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő