Fűszeres lekvárok – 2. rész

Nyáron már megosztottam veletek néhány olyan lekvárt, amit különböző fűszerrel bolondítottam meg. Lekvárt készíteni azonban nem csak nyáron lehet, az őszi gyümölcsök is befőhetők, és természetesen feldobhatók némi extra ízzel.

Az alma, a körte, a szőlő mind olyan gyümölcsök, amikből ugyan olyan finom lekvárt főzhetünk, mint az eperből, vagy a málnából, de valamiért mégsem szoktunk. Ezek mellett a gyümölcsök mellett pedig ott van a sütőtök, ami igazi jolly joker az évnek ebben a szakában, mert holnap reggelig tartana felsorolni, hogy mennyi minden készülhet belőle. Természetesen lekvár is. Befőzésre fel ősszel is, töltsétek fel a maradék helyet a kamrában!

lekvar.jpgFotó: Pinterest

Kakukkfüves körte
A körte lekvárt úgy kezd el készíteni, mintha kompótot főznél, vagyis pucold meg a körtét (1,5 kg), darbolt fel és 3-4 ág kakukkfűvel, valamint annyi vízzel, ami épp ellepi a gyümölcsöt főzd puhára. A kakukkfű ágakat távolítsd el, öntsd le a körtéről a vizet, tedd vissza a tálba és turmixold össze. Kóstold meg, és ha még tennél hozzá kakukkfüvet, apróra vágott verziót adj hozzá.
Adj hozzá 1 csomag befőzőcukrot és forrald össze. Néhány percig főzd, majd kanalazd a lekvárt tiszta üvegekbe, Ha nem croissant mellé kerül, húsok kiváló kísérője.

Fahéjas szőlő
Szőlő jam készíthető fehér és piros szőlőből is. A fahéjas fűszerezés mindegyikhez illeni fog,
1,5 kg szőlőt paradicsompasszírozón passzírozz át, hogy a héja és a magjai ne kerüljenek a lekvárba. Az így kapott pépet tedd egy lábosba, adj hozzá egy nagy rúd fahájat, és 1 csomag befőzőcukrot, majd forrald össze. Főzd pár percig, vedd ki velőle a fahájrudat, és tedd a lekvárt tiszta üvegekbe. Pár percre fordítsd fejre az üvegeket, hogy a vákuum beszívja a tetejüket.
Linzerbe, vagy más, vajas süteménybe szuperül használhatod.

Gyömbéres, narancsos sütőtök
1,2 kg sütőtököt pucolj meg, és darabolj fel kis kockákra. Tedd egy fazékba, adj hozzá 270 ml vizet, egy narancs kicsavart levét és egy nagy ujjnyi reszelt gyömbért. Főzd addig, amíg a sütőtök meg nem puhul. Ekkor egy botmixerrel pürésítsd, adj hozzá 1 csomag befőzőcukrot. Forrald fel, majd főzd néhány percig. A lekvárt tedd tiszta üvegekbe, és pár percre fordítsd fejre, hogy a vákuum beszívja az üvegek tetejét.
Pékárú és húsok mellé is kínálhatod, sőt még kávé ízesítésére is szuper!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő