Vágódeszka: fa, vagy műanyag?

A tésztakészítő workshopjaimon mindig felmerül a kérdés, hogy tartom tisztán azokat a fa deszkákat, amiken dolgozunk, mert olyanok, mintha vadonat újak lennének. Pedig nem azok, van köztük egy legalább 30 éves is. A beszélgetés aztán általában odáig nyúlik, hogy egyáltalán milyen deszkát érdemes használni műanyagot, vagy fát.

deszka.jpg
Fotó: www.woodandbutton.com

Az én válaszom egyértelműen fa. Nem csak azért, mert sokkal jobban szeretem a természetes anyagokat, hanem mert hosszabb távon tartható karban, mint egy műanyag. Persze most jöhetnek a pro és kontra érvek, hogy a fa, vagy a műanyag a jobb. Ezen a szakemberek és a tudósok is folyamatosan vitatkoznak, és szerintem egy örök kérdés marad, hogy melyiket lehet jobban tisztán tartani, melyik a higiénikusabb. Az igaz, hogy egy műanyag deszkát talán eleinte könnyebb elmosni, főleg, ha mosogatógépbe is lehet tenni, de nincs annál visszataszítóbb, amikor tele van a deszka mély karcokkal, amikben ki tudja, milyen bacik bújnak meg akár véglegesen is, hiába a sok sikálás.

Én azért, hogy a higiéniát fenn tudjam tartani, három fa deszkát használok, mindegyiket másra: van egy kisebb a zöldségek, és gyümölcsök számára, egy nagyobb a húsoknak, egy pedig a tészták gyúrásához. Mindegyik deszkát olívaolajjal kezelem: az első használat előtt kevés olívaolajjal bedörzsölöm a deszka felületét, majd 24 óra elteltével újra megismétlen, és ezt a módszert megcsinálom mindkét oldalon.

A húsos deszkát a használatot követően azonnal letakarítom egy nedves, de puha szivaccsal, kevés mosogatószerrel. Folyóvíz alá nem rakom, csak a szivaccsal, tiszta vízzel többször áttörlöm. A gyümölcsös, zöldséges deszkát nedves, puha szivaccsal törlöm át, míg a tésztagyúrásra használt deszkáról egy kerámialap kaparó penge segítségével távolítom el az esetlegesen rászáradt tésztát, majd egy nedves ronggyal áttörlöm. A deszkák tisztán tartásának titka, hogy ne hagyjuk rászáradni az alapanyagokat, azonnal tisztítsuk meg, miután használtuk. Míg a húsos deszkát fél évente, addig a többit évente újra kezelem olajjal, úgy, ahogy az első használat előtt is. E mellett a nagyon igénybe vett, sokat használt fa deszkákat időnként meg lehet csiszolni, így a felső elszíneződött, karcos réteget el lehet távolítani, egy alapos olajozást követően pedig újra használhatjuk. Én ezt nemrég tettem meg egy kb. 10 éves húsokhoz használt deszkával. Most mintha új lenne!

A másik kérdés, hogy mekkora deszlát válasszunk. Hallottam olyan véleményt is, hogy a minél nagyobb, és minél vastagabb deszka a jó, mert annál stabilabb. Nem gondolom, hogy egy paradicsom felszeleteléséhez azonban elő kéne kapni egy pult méretű vágódeszkát, mindig válasszunk akkorát, amekkorát a feladat megkíván. A csúszást pedig úgy lehet kiküszöbölni, ha egy nedves ruhát teszünk a deszka alá. Így bármilyen is a konyhapultunk, a deszka biztos, hogy minden művelet közben stabilan áll.  

Eddig minden vágódeszkámat az Ikeában vettem, ahol elég nagy a méretválaszték, és ezeket a deszkákat nem sajnálom használni. :) Persze létezenk kézzel készült, egyedi, gyönyörű darabok is, de egy olyan deszka, amint amit az amerikai Wood & Button cég készít, biztos, hogy csak dekoráció lenne a konyhámban.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő