Használsz még asztali sót?

Én már éve óta nem. Erre múlt héten jöttem rá, amikor a Bazsalikomos kertben voltam a fűszernövény suli és sóvirág készítő workshopon.

Mariann megmutatta, mennyi féle fűszert és virágot nevelnek a kertjükben, amiket frissen és szárítva is felhasználnak. És ennek mi köze a sóhoz? Hát az, hogy ezekből elkészítettük a saját sókeverékünket, azaz Sóvirágunkat. Kétéle himalaya, és tengeri sóval, parajdi sóval és őstengeri sóval dolgoztunk, amiket tetszés szerint kevertünk, majd a különböző fűszereket adtunk hozzájuk.

sovirag.JPGA workshopon ezt a Sóvirágot készítettem szárított bazsalikom, eper, büdöske virág és füzike felhasználásával

Ekkor jöttem rá arra, hogy tudat alatt, de száműztem az asztali sót, vagyis a sima nátrium-kloridot (NaCl) a konyhámból. Helyette olyan sóim vannak, melyek tele vannak számos ásványi anyaggal, különböző helyekről származnak, és különböző módon vannak őrölve. Így nem csak ízesítik az ételt, hanem hasznos nyomelemekhez is juttatják a szervezetet. A hegyi és tengeri kristálysók nem csupán egy egyszerű sós ízt adnak az ételeinknek, hanem már önmagukban is fűszerezik, ízesítik azt, mert mindegyiknek megvan a sós íz mellett a maga jellegzetessége.

A legegyszerűbb só a konyhámban egy görög tengeri só, amit ritkán használok, leginkább a krumpli és a tészta főzővizét ízesítem vele. A húsokat durva szerű himalaya sóval sózom, a zöldségeket pedig a mostani nagy kedvencemmel, a perzsa kék sóval. Ezeket fűszerőrlőben tartom, és már néhány tekeréssel szuper ízeket lehet elérni. A Wieliczky sóbányából hoztunk haza fokhagymás-zöldfűszeres sót, amivel például a tojásételek eszméletlen finomak lesznek, a Saltzburg melletti Saltzwelten sóbányából pedig levendulás sóval tértünk haza, ami jól megy a sült karajhoz, a sült gyökérzöldségekhez, de kekszet is szoktam vele dekorálni.

himalaya_so.JPGRózsaszín, finom szemcsés Himalaya só Pakisztánból

Mivel szeretem az édes és sós ízeket együtt, mindig tartok otthon sópelyhet, amivel a kekszeket díszítem, a legújabb szerzeményem pedig a füstös só, amit olyan ételek készítéséhez fogok használni, amik sokkal finomabbak, ha grillen készülnek – így egy kicsit akkor is bele tudom csempészni a füstös ízt egyegy fogásba, ha épp nem tudok grillezni.

dekorso.jpgTengeri sópehely dekoráláshoz

A különleges sókkal legalább ugyan annyi üveget meg tudnék tölteni, mint ahány fűszerem van otthon, hiszen a különböző tájakról, országokból származó sók, mind, mind más karakterűek, lehet őket finomabbra, vagy durvábbra őrölni, lehet a só fekete, fehér, rózsaszín, sárga. Próbálgassátok és találjátok meg, ami nektek a legjobban beválik a konyhátokban! Az én sóforrásom a Vámház körúti Ázsia bolt, de a Culinaris, és a Sarki Fűszeres is tartogat érdekességeket.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő