Fügés-kecskesajtos galette

A galette a családomban egész más értelemben ütötte fel a fejét, amikor 10 év körüliek voltunk a tesómmal. Egyik reggel ugyanis elmesélte, hogy álmában feltalált egy új labdajátékot, a galette-t, amit labdával és ütőkkel kell játszani. Akkor még nem tudtuk, hogy a galette szó létezik, de semmi köze a sporthoz, annál inkább a gasztronómiához.

Ma már mindezen jót nevetünk, hiszen tudjuk, hogy a galette egy francia pie, ami Bretagne-ból származik. A Galette de Rois – Királyok lepénye – nevű édes, töltött lepényt a Három királyok eljövetelének tiszteletére Vízkeresztkor készítették. Mára elterjedt a mindennapokban, számos sós és édes verziója létezik. Az előbbiek közül a legelterjedtedd talán a sajtos-sonkás, míg az édesek szinte bármilyen gyümölccsel készíthetők.
Mivel én szeretem együtt az édes és sós ízeket, ezért egy vegyes változatot készítettem fügével és kecskesajttal.

galette03.jpg

Hozzávalók
20 dkg liszt
1 púpozott evőkanál cukor
1 nagy csipet só
10 dkg hideg vaj
4-5 evőkanál hideg víz
5 db füge
10 dkg kecskesajt
1-2 evőkanál morzsa
1 tojás

Elkészítés
A lisztet keverd el a cukorral és a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Ha morzsa állagú, adj hozzá kanalanként annyi vizet, hogy a folyadéktól és a kéz melegétől összeálljon a tészta. Ha kész, pihentesd 15-20 percig a hűtőben.
Ezalatt mosd meg a fügéket és vágd őket gerezdekre – én egy fügét 6 részre szoktam szeletelni. Vajazz ki egy 24 cm átmérőjű piteformát.
A tésztát nyújtsd ki úgy, hogy nagyobb kört kapj, mint a forma, majd béleld ki vele. Szórd meg vékonyan morzsával, ez megakadályozza, hogy a sütés közben elázzon a tészta. A fügét szépen rendezd el a tésztán, majd szórd meg a kecskesajttal. A tészta lelógó széleit hajtsd vissza, nem baj, ha nem egyforma, vagy cikk-cakkos a széle, a galette ilyen rusztikusan az igazi. A visszahajtott tésztát kend meg a felvert tojással, majd süsd 20-25 percig 180 fokon.
Ha kivetted a sütőből, locsold meg egy kis mézzel.

Vanília fagyival is kínálhatod, de magában is finom.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő