Azt vallom, hogy nem biztos, hogy rossz az, ami félkész, vagy konzerv. Ha az ember hozzáteszi a maga ízlését, kiegészíti ezzel-azzal, sokban megkönnyítheti a főzést, ha félkész alapanyagokat is használunk.
Például kifejezettem szeretek a chilis babba Bonduelle mexikói mártásban eltett vörösbabot tenni, mert a saját fűszerezésem mellett extra ízt az az ételnek. Amit viszont nem értek, hogy ha valamit pillanatok alatt meg lehet csinálni, ráadásul finoman, a helyett miért kell a félkész, mikrózható, 10 perc alatt megsüthető verzió. A TV Paprikán volt egy sorozat, melyben izlandi ételeket mutatott be egy helyi háziasszony. A mártásai mind úgy kezdődtek, hogy mérj ki egy-két…. öt kanál ketchupot. És így van ez a BBQ szósszal is, lépten-nyomon abba ütközöm, hogy a recept így szól, vegyél fél bögre ketchupot.
Márpedig szerintem a BBQ mártás nem a ketchupról szól. A BBQ egy paradicsomos alapú, füstös, fűszeres mártás. Én paradicsom sűrítményből készítem finom fűszerekkel, és pont annyi idő alatt elkészül, mint amilyen gyorsan az ember kinyomja a ketchupot a flakonból.
Szóval félre ketchup, jön a passata, miből most szuper BBQ szószt készítek!
Fotó: Pinterest
Hozzávalók
1 nagy konzerv paradicsom sűrítmény (140 g)
1-2 evőkanál fehérbor ecet
1 teáskanál füstölt paprika
fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál barnacukor
egy nagy csipet őrölt szegfűbors
egy nagy csipet őrölt szegfűszeg
egy nagy csipet őrölt koriander
egy csipet őrölt fahéj
1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
fél csokor friss petrezselyem
2 evőkanál erős feketekávé
só és bors ízlés szerint
Elkészítés
A lilahagymát vágd nagyon apróra, én ilyenkor a késes robotgépet hívom segítségül, mert még kis mennyiséget is simán felaprít.
A fokhagymát pucold meg, egy mozsárban egy csipet sóval zúzd pépesre. Ha nincs mozsarad, egy deszkán egy vastag pengéjű kés segítségével is meg tudod csinálni: a kés lapjával először nyomd össze a gerezdet, majd úgy húzd rajta a kést, mintha vajaznál egy kenyeret.
A petrezselymet aprítsd fel, a kávét pedig főzd le.
Mivel én nem szoktam őrölt fűszereket venni, mert szerintem az egész, vagy morzsolt fűszereknek intenzívebb az íze, a szegfűszeget, a szegfűborsot és a koriandert egy mozsárban összezúzom.
Ha ezekkel az előkészületekkel megvagy, tegyél mindent egy nagy tálba, és jól keverd össze a hozzávalókat. Utána állítsd be az ízeket: a sóval, cukorral és a fehérborecettel tudod harmoniálni ízlésed szerint a BBQ szószod.
Húsokhoz, steakhez, hamburgerhez kínáld.