BBQ szósz, ami nem ketchupból készül

Azt vallom, hogy nem biztos, hogy rossz az, ami félkész, vagy konzerv. Ha az ember hozzáteszi a maga ízlését, kiegészíti ezzel-azzal, sokban megkönnyítheti a főzést, ha félkész alapanyagokat is használunk.

Például kifejezettem szeretek a chilis babba Bonduelle mexikói mártásban eltett vörösbabot tenni, mert a saját fűszerezésem mellett extra ízt az az ételnek. Amit viszont nem értek, hogy ha valamit pillanatok alatt meg lehet csinálni, ráadásul finoman, a helyett miért kell a félkész, mikrózható, 10 perc alatt megsüthető verzió. A TV Paprikán volt egy sorozat, melyben izlandi ételeket mutatott be egy helyi háziasszony. A mártásai mind úgy kezdődtek, hogy mérj ki egy-két…. öt kanál ketchupot. És így van ez a BBQ szósszal is, lépten-nyomon abba ütközöm, hogy a recept így szól, vegyél fél bögre ketchupot.

Márpedig szerintem a BBQ mártás nem a ketchupról szól. A BBQ egy paradicsomos alapú, füstös, fűszeres mártás. Én paradicsom sűrítményből készítem finom fűszerekkel, és pont annyi idő alatt elkészül, mint amilyen gyorsan az ember kinyomja a ketchupot a flakonból.

Szóval félre ketchup, jön a passata, miből most szuper BBQ szószt készítek!

bbq_szosz.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók
1 nagy konzerv paradicsom sűrítmény (140 g)
1-2 evőkanál fehérbor ecet
1 teáskanál füstölt paprika
fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál barnacukor
egy nagy csipet őrölt szegfűbors
egy nagy csipet őrölt szegfűszeg
egy nagy csipet őrölt koriander
egy csipet őrölt fahéj
1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
fél csokor friss petrezselyem
2 evőkanál erős feketekávé
só és bors ízlés szerint

Elkészítés
A lilahagymát vágd nagyon apróra, én ilyenkor a késes robotgépet hívom segítségül, mert még kis mennyiséget is simán felaprít.
A fokhagymát pucold meg, egy mozsárban egy csipet sóval zúzd pépesre. Ha nincs mozsarad, egy deszkán egy vastag pengéjű kés segítségével is meg tudod csinálni: a kés lapjával először nyomd össze a gerezdet, majd úgy húzd rajta a kést, mintha vajaznál egy kenyeret.  
A petrezselymet aprítsd fel, a kávét pedig főzd le.
Mivel én nem szoktam őrölt fűszereket venni, mert szerintem az egész, vagy morzsolt fűszereknek intenzívebb az íze, a szegfűszeget, a szegfűborsot és a koriandert egy mozsárban összezúzom.
Ha ezekkel az előkészületekkel megvagy, tegyél mindent egy nagy tálba, és jól keverd össze a hozzávalókat. Utána állítsd be az ízeket: a sóval, cukorral és a fehérborecettel tudod harmoniálni ízlésed szerint a BBQ szószod.

Húsokhoz, steakhez, hamburgerhez kínáld.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő