Erdei gombás tagliolini

Itthon a gomba nagyjából egyenlő a csiperkével. Ezt töltjük, rántjuk, grillezzük, készítjük el levesnek, vagy pörköltnek. Pedig számos finom gomba létezik még, amik a hazai erdőkben is megteremnek.

Az persze előnyben van, aki ismeri a fajtákat és maga is szeret/tud gombászni, hiszen így bármilyen ehető gombához hozzájuthat. Aki azonban nem szakértője a témának, például a Fővám téri csarnokban talál friss erdei gombákat a Triffla üzletben. Mindig az évszaknak megfelelően azokat a fajtákat, amik a természetben megtalálhatók.

Ezeket a gombákat vétek rántani, olyan ételekhez használjuk, amik minimális hőkezeléssel járnak, azaz nem főzzük őket agyon. Fogyaszthatjuk őket nyersen hajszál véknyra vágva fűszeres olajjal, vagy ecettel meglocsolva, grillezhetjük őket 1-2 percig, így lehet köret, vagy tehetjük salátákba. Ha pedig vegyesen használjuk, olyan finom, krémes tésztaételt készíthetünk belőlük, mint ami most következik.

tagliolini_gomba.jpg

Hozzávalók – 2 személynek
30 dkg tagliolini tészta
30 dkg vegyes erdei gomba (vargánya, sárga rókagomba, kucsmagomba)
2 gerezd fokhagyma
1 marék parmezán
olívaolaj, só, bors, kakukkfű

Elkészítés
A gombákat mosd meg, ha szükséges, és a nagyobb darabokat vágd félbe. A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel, és futtasd meg egy kis olívaolajon. Add hozzá a gombát, pirítsd egy kicsit, majd sózd meg, amitől levet ereszt. Borsozd és ízesítsd kakukkfűvel, majd párold 8-10 percig. Közben sós vízben főzd ki a tésztát. Ha elkészült, add a gombához, tegyél bele 1-2 kanállal a főzővízből is, majd forgasd bele a parmezánt is.
Extra adag parmezánnal megszórva tálald.

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő