Mentás-cukkinis kalács

Itt a cukkini szezon, de tudtad, hogy nem csak grillezni, rántani, vagy tölteni lehet? A cukkinit süteménybe is lehetjük?

A legtöbben elsőre idegenkednek a zöldséges édességek hallatán, pedig számos zöldség lehet torták, muffinok, kalácsok hozzávalója. Mára az egyik legelterjedtebb zöldéges sütemény, a répatorta (nekem is van hozzá receptem, amit itt találsz) nagyon népszerű lett, szinte nincs olyan cukrászda, kávézó, ahol ne lehetne kapni. De készíthetünk desszerteket céklával, sütőtökkel, édesburgonyával és avokádóval is. Ezek reszelve, vagy apróra vágva kerülnek a tésztába, így nem kell attól tartani, hogy evés közben dabarokban fogunk találkozni a zöldséggel, csupán az ízüket adják át a desszertnek.

cukkini_kalacs.jpgFotó: Pinterest

A most következő mentás-cukkinis kalácsban az édes és a frissítő ízek találkoznak, ami nyáron különösen jó. Elkészíteni könnyű, mert a hozzávalók kiméréséhez egy bögrére és kanálra lesz szükséged, összedolgozni pedig úgy kell, mint egy muffin tésztát. Egy nagy limonádéval igazi délutáni csemege.

Hozzávalók
2 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 bögre nádcukor
6 evőkanál olívaolaj
2 db tojás
1/3 bögre tej
2 citrom leve
1 citrom lereszelt héja
2 közepes, zsenge cukkini
fél csokor menta

Elkésztés
A lisztet, keverd össze egy tálban a sütőporral és a sóval.
A robotgép táljába mérd ki a cukrot és add hozzá az olívaolajat. A gép habverőjével kezd el habosra keverni. Miközben a gép folyamatosan dolgozik, add hozzá a tojásokat, a tejet, a citromok levél, majd a héját. Ha homogén a keverék, apránként kanalazd bele a lisztes keveréket, és hagyd, hogy a gép jól összedolgozza. A muffin tésztájánál egy kicsit sűrűbb keveréket kell kapnod.
Míg a gép dolgozik, a cukkinikat pucold meg és darabold fel apró kockákra. Majd aprítsd fel a mentát is. A kész tésztába keverd bele mindkettőt. Az egészet öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (nekem van egy kalács formám, azt használtam hozzá), és letakarva tedd 160 fokos sütőbe 25 percre.
Ha letelt a 25 perc, egy tűvel ellenőrizd, hogy megsült-e a kalács belseje is? Ha nem tedd vissza 10-15 percre, attól függően, mennyire ragacsos. Ha már nem ragad rá tészta a tűre, vedd le a fóliát a kalácsról, és 10 perc alatt süsd aranybarnára a tetejét is.
Fordítsd ki egy rácsra és hagyd, hogy kihűljön.

Reggelire, vagy ebéd utáni desszertnek is kínálhatod.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő