Grillezett juhsajt

Szeretem a sajtokat, minél különlegesebb, annál jobban. Camembert, brie, stilton (brit kék sajt), mozzarella, gouda, ementáli, érlelt kecskesajt, kemény juhsajt, amiket variálhatnak különböző fűszerekkel. Ezekből iszonyú jó reggelit, vagy vacsorát lehet összedobni megspékelve valamilyen jófajta sonkával, olíva bogyóval, aszalt paradicsommal, esetleg gyümölcsökkel (szőlő, eper, alma). 

A kemény sajtokat grillezve is szeretem az asztalra tenni, mert sütés nélkül kicsit szárazak, ízük pedig érett. Ha rádobjuk a grillre, néhány perc alatt egy csodás külső kéreg alakul ki, ami alatt a belseje megolvad, és az íze is selymesebb lesz.

A sütés titka, hogy nagyon forró serpenyőbe, vagy vaslapra kell tenni a sajtot, hogy szinte rögtön kérget kapjon. Ha nem elég meleg a serpenyő, a sajt csak olvadni kezd, majd szétfolyik, végül beleragad a serpenyőbe. Ezért ne félj addig várni a sütéssel, míg azt nem látod, hogy a serpenyő füstöl, és még olaj sem kell alá, mert a kéreg, ami keletkezik a sajton nem tapad le. Oldalanként egy kb. ujjnyi vastag szeletnek elég 2-2 perc. Ha 10-15 dkg sajtot grillezel meg, 2 főnek némi kiegészítővel elég reggelire. 

juhsajt.jpg

Nálam most libakolbász került mellé, és fügés mézzel locsoltam meg, ami kicsit tovább lágyít az ízén, de tehetsz mellé ruccolát, szárított paradicsomot, sonkát, szalámit. 

Én arra szoktam figyelni, hogy a sajt kerek legyen, mert ez garantálja, hogy mindenhol egyforma vastag. Jártam úgy, hogy a szögletes sajt egyik fele vékonyabb, másik fele vastagabb volt, és így nem tudtam rendesen megsütni. 

Juhsajtot általában lehet kapni a legnagyobb Hipermaretekben, de én legtbbször valamilyen kis, termelői piacon szoktam beszerezni. Legutóbb a Római-parton a Nánási udvar melletti piacon vettem.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő