A chili és én

Azt már tudjátok, hogy Jamie Oliver nagy hatással van rám a konyhában, de azt is be kell valljam, hogy néhányszor belefutottam már nem túl megnyerő receptjébe. 

A Jamie vidéki konyhája az egyik kedvenc sorozatom - egyszer én is szeretnék a kertemben a kemence előtt a saját magam termelt zöldségekből és fűszerekkel főzni - ezért, ha valahol vetítik a sorozatot, időt kerítek rá, hogy megnézzem. Most a Duna TV tűzte újra műsorra és tegnap a chilis részt adták. Erről jutott eszembe a pár évvel ezelőtti lyukra futásom, amit egy ebben a részben látott receptnek köszönhetek. 

Chilivel töltött paprika, megsütve. Nagy piros és sárga kaliforniai paprikák, paradicsommal, többféle chilivel, kapri-, és olajbogyóval, bazsalikommal és bacon-nel töltve, majd jól megsütve,bivalymozarellával, pirítóson tálalva. Már a színek láttán összefut a nyál a számban. A kész ételt látva, ki ne akarná ezt megkóstolni?!?!?

chili.PNGA fotó Jamie Vidéki konyhája c. sorozatból van

Egyik este neki is álltam, azt gondoltam remek vacsora lesz. Ráadásul itthon akkor kezdtek el a nagyobb áruházak vegyes, friss chili tálakat árulni, amiben 4-5 féle színű és erőséggű paprika van. Rögtön be is szereztem, és tanulmányozva a csomagoláson lévő erősség táblázatot, a recept szerint vágtam a tpaprika töltelékébe egy jó marékkal a különböző csípős paprikákból. A többi hozzávalóval elkeverve betöltöttem a kiagozott paprikákba, majd letakarva ment is a sütőbe. 20 perc alatt gyönyörűen megsült, szépen tálalatam, a mozarellával és a pirítóssal, ahogy azt láttam.

Leültünk vacsorázni, majd jött az első falat.... a mindenkinek a torkán akadt, annyira erős lett. Ehetetlen volt az egész, mert nem csak a töltelék, hanem a kaliforniai paprikák is átvették a chili csípősségét. Egy falat után vörös fejjel, gyöngyöző homlokkal és égő szájjal ültünk az asztal körül. Nem győztünk kenyeret enni, és hideg vizet inni.

Nem szeretek ételt kidobni, de ez a kukában végezte akkor. Mégha fájó szívvel is, de kénytelen voltunk lemondani az egyébként jól csengő töltött, sült paprikáról. 

Ha mégis úgy gondolod, bírod az erőset és kipróbálnád, itt a recept:

Hozzávalók - 4 személyre
1-1 db piros és sárga kaliforniai paprika
fél fürt koktélparadicsom
1 marék chili vegyes erősségekben
2 gerezd fokhagyma
1 marék bazsalikom
1 marék kapribogyó
5-6 szem olívabogyó
4 szelet bacon
4 szelet pirítós
bivalymozarella
só, olívaolaj

Elkészítés
A kaliforniai paprikákat hosszában vágd félbe, majd magozd ki. Tedd őket egy tűzálló tálba.
Egy tálban keverd össze a felezett koktélparadicsomokat az apróra vágott chilivel, a fokhagymával, bazsalikommal, kapri-, és olívabogyóval, sózd meg és kicsit nyomkodd össze, hogy a paradicsom levet eresszen. A felezett paprikákat sózd meg, majd töltsd meg a keverékkel. Tegyél a tetejükre egy szelet bacont. Letakarva süsd 200 fokon 15 percig, majd 5 percig fólia nélkül.
A paprikákat tedd pirítósra, kicsit szurkáld meg, hogy a levét beszívja a kenyér, kínálj mellé mozarellát, és locsold meg egy kis olívaolajjal.  A nagyon bártak még egy kis csilivel megszórhatják. 

Baklövések, félresikerült fogások, odaégett süti és kiborult tészták mindig előfordulnak a konyhában, de a részt újra megnézve, kedvet kaptam hozzá hogy megint megpróbáljam elkészíteni. :) Viszont van már annyi tapasztalatom, hogy már a saját ízlésemre tudom formálni a receptet, és több paradicsomot, kevesebb chilit használok majd fel. Így biztos, hogy nem lesz megint ehetetlen. :)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő