Villányt megkóstolni = azonnal megszeretni

Aki egyszer megfordult Villányban, az biztos, hogy vissza fog még térni. Nem csak a borok és a gasztronómia miatt, hanem a táj szépsége, az emberek kedvessége és a békesség miatt, ami a környékre jellemző.

Idén már negyedik alkalommal látogattam el a villányi borvidékre. Először 2011-ben jártam ott, és akármikor mentem vissza, sosem csalódtam. Az elmúlt 6 évben sokat fejődött a környék, kibővültek a szállodák és panziók, felújították a pincészeteket, új helyek nyitottak, mindezt mégis úgy, hogy a település megőrizte családias báját. Ha ide látogat az ember, nem érzi azt, hogy egy turistaparadicsomba csöppen, ahol nem lehet mozdulni a turisták tömegétől – azt azért megjegyzem, hogy tavasszal, nyáron és ősszel jártam itt, elkerülve a városban rendezett boros rendezvényeket.

pince02.jpg

Bor és gasztro
Nem csak kiváló borászatokban, hanem olyan éttermekben is bővelkedik a település, melyek folyamatosan ott vannak a Dining Guide 100 legjobb magyar étterem listáján. Ezek a Halasi Étterem, a Bock Óbor étterem és a Mandula étterem, melyeket én is kipróbáltam, nem is egyszer. Bármikor, bármelyikbe visszamennék, mert mindenhol nagyon jókat ettem.
A Halasi Étteremben a magyar és a reform konyha keveredik egymással, a hatalmas belső kertben pedig csodás kilátás tárul elénk. Tökéletes rosé kacsát sütnek, és a libamáj is finom.
A Bock Óbor étterem konyháját hosszú évek óta Nemesné Barbara vezeti, az étlapot a szezonális alapanyag kínálathoz igazítja, így mindig találthat magának ott az ember valami újat és kedvére valót. Legyen hal, szárnyas, marha, vagy disznó, egyik fogásban sem fog csalódni az ember.
A Mandula Étterem és Bor-Bár célja, hogy a kiváló magyar alapanyagokat felhasználva modern konyhai trendeknek megfelelő gasztronómiai élményt nyújtson – fogalmaz így Kozma Szabolcs, konyhafőnök. Mostani látogatásom során kétszer is itt ettem, ráadásul annyira finomat, amilyet még soha: első nap tökéletes volt a lazac, ropogós bőrrel, de mégsem volt kiszáradva.

lazac_1.jpg

Azt hittem, ezt nem lehet túlszárnyalni, de sikerült a másnapi libacombnak, ami annyira mesés volt, hogy most is összefut a nyál a számban tőle. A szaftos hús leomlott a csontról, a bőre ropogott. Magamat konyhai zseninek tartanám, ha fele ilyen jó libacombot tudnék készíteni.

liba.jpg

A felszolgálóktól megtudtam, hogy Szabolcs több zöldséget is termeszt saját kertjében, amit felhasznál az ételek készítéséhez, valamint a fűszereket is ő gondozza a szálloda kertjében. A napi menü és az a’la carte vendéglátás mellett degusztációs menüt is kóstolhatunk az ételekhez illő borokkal. Ez utóbbihoz mindenképp asztalt kell foglalni, de egyébként is érdemes jelezni az érkezésünket, mert hétköznap esténként is majdnem teltházzal megy az étterem. Korábban a degusztációs menüt is kóstoltam, amivel kapcsolatban el kell kergetnem azt a tévhitet, hogy nem lakik jól tőle az ember. Ugyan kis adagokat hoznak, de annyi félét, hogy a 2-2és fél órás vacsora alatt végül jóllatokkal állunk fel az asztaltól. És egy jótanács, ha borokkal párosított degusztációs menüt választja az ember, előtte nem érdemes más borkóstolóra menni, mert a jóból is megárt a sok. :)

Borok
Ha mindent szeretne végig kóstolni az ember, egy hét sem lenne elég erre. Még mindig találtam olyan pincészetet, akinek a borát korábban nem kóstoltam.

pince01.jpg

A nagy pincészetekben (Gere, Bock, Sauska, Malatinszky, Vylyan) biztos, hogy van pincelátogatás és 3-4, akár 8 tételt is tartalmazó borkóstoló, melyre előre be kell jelentkezni, de sok kis pincészet is tart tematikus kóstolásokat. Ha csak úgy betérünk valahova, akkor is bármiből kérhetünk 1-2 dl kóstolót 200-500 forintos áron, és szívesen mesélnek a pincészetről és a borokról. Mos ezeket a helyeket látogattam meg.

Gere Attila pincészete
Idén ismét ellátogattam a pincészetbe, ahol ez alkalommal bepillantást nyerhettem Gere Attila magángyűjteményébe.

gere_magan.jpg

Rengeteg bort őriz ott, amit saját vendégeinek és/vagy különleges alkalmakkor bont fel. Olyan szerencsés vagyok, hogy ilyen bort én is megkóstolhattam. Kibontottak nekem egy 1992-es Gere-Weninger Portugiesert. A szakértők azt mondják, hogy egy Portugieser palackozás után 5-6 évig fogyasztható. Mivel a bor könnyed és friss, nem szalad sokáig tárolni. Ki is akarták dobni ezeket az üvegeket, ám amikor megkóstolták, úgy ítélték meg, hogy ez a Portugieser nem ment tönkre, hanem egy különleges ízt kapott a 20 év alatt. Amikor kitöltötték a pohárba, olyan volt, mintha koszos lenne, ízre meg elsőre kicsit fémes, de utána egy kellemes gyümölcsös aroma jellemezte.

portugieser.jpg


Mivel ott tartózkodásom alatt ünnepelte a Kopár 20 éves évfordulóját, és ez a bor nekem is nagy kedvencem, nem hagyhattam ki, és megkóstoltam Gere Attila lányának, Andreának borát is, a Finesse-t, ami hasonló házasítás, mint a Kopár, de az arányokat, csak Andrea tudja.
Ha az ember beszélgetéshez keres bort, az Athus Cuvée jó választás, könnyű vörös, ami itatja magát, ha pedig valami különlegességet szeretnénk megkóstolni, a Föld egyetlen ősi, magyar szőlőfajtából a Fekete Járdoványból készült bort – melynek neve megegyezik a szőlőével – érdemes megkóstolni.

fekete_jardovany.jpg

Günzer
A Günzer rosét eddig is szerettem, de most figyelmembe ajánlottak egy új bort: 100% syrah-ból készült habzóbor. A syrah-t nagyon szeretem, mert gyümölcsös, édeskés íze van, a bubik miatt azonban a habzóborokkal óvatosan bánok, sem a fejem, sem a gyomrom nem szereti. Végül mégis megkóstoltam, és jól döntöttem, mert a Céókettő nagyon könnyű, nyári bor, csak egy kevés szán-dioxiddal. Olyan, mint az én rosé fröccsöm: a rosé megijesztve egy kis szódával.  

gunzer.jpg

Lelovits
A Lelovits pincészetben rosét szerettem volna inni, de ahogy körbenéztem, láttam, hogy a pincészet Portugiesere díjnyertes lett. Így ezt kóstoltam meg. Finom, könnyed bor, amit nem csak palackozva, hanem kimérve is lehet kapni.

lelovits.jpg

Szende
A Szende borokat eddig nem ismertem, mert csak Villányban lehet beszerezni őket. Hiába jártam már ott többször, valamiért eddig nem tértem be sosem a pincészetbe. Ez nagy hiba volt, mert a megkóstolt Karina Cuvée nagyon finom. Egy kicsit testesebb, de nem nehéz bor. Egy jó vacsorához barátokkal, bármikor fel lehet bontani.

szende.jpg

Malatinszky
A Malatinszky Le Sommelier rosét évekkel ezelőtt ittam a budapesti Armani Caféban. A hely azóta sajnos bezárt, de szerencsére a rosé még kapható. Ugyan az a verziót, ami korábban ittam, 2015-ben készült utoljára, mert az összetételén és a címkén is változtatott a pincészet, de az új rosé sem rossz. Szerencsére a régi fajtából még egy palackot fel tudtak kutatni nekem a pincészetben. :)

malatinszky.jpg

Gál
A Gál pincészet először a nem mindennapi grafikájával hívja fel magára a Villányba látogatók figyelmét, majd azzal, hogy a hagyományos borok mellett desszertbor különlegességeket is kínál. Fehérbor alapú Jégszer, mézes-almás bor, diós bor, fügés bor, vörös alapon pedig csipkebogyós bor. A kóstolót pálinkás pohárban hozzák, és készüljön fel az ember, hogy összeragad a szája tőle. J A kedvencem a mézas-almás, karácsonykor a desszert mellé tökételes.

gal.jpg

Gere Tamás és Zsolt
Gere Tamás és Zsolt pincészete mellett sem lehet csak úgy elmenni. Több néven, különböző logókkal sokfajta bort készítenek. A legújabb Gere Zsolt kínálata, mely egy kis mennyiségű, vagy egyedi stílusú szortiment. Az első évjárat 2014-es, ebből is a Ficsúrt kóstoltam. A Gentleman sajnos már elfogyott, mert akkora sikert aratott.

geretamas.jpg

Aki pedig nem szereti a bort, de valamiért mégis erre a környékre téved, idéntől a Menj be Sörbárban iszogathat hagyományos és kézműves söröket.

Szállás
A kis panziótól a spa-val rendelkező szállodáig bármit választhat itt az ember. Több helyen megfordultam már, de a szívemhez a Gere Crocus Hotel áll a legközelebb. A településen ez a legnagyobb, ám mégsem egy gigantikus szálloda, melynek gyönyörűen rendezett kertje, szép a spa része – az ország legjobb gőzkabinjával – és persze szuperfinom az étterme. Superior és normál szobák mellett már erkélyes és nagy méretű szobák közül is válaszhatunk. A spa részlegben úszómedence, jakuzzi, egy kisebb meleg vízű medence, finn-, infra szauna és gőzkabin vannak. A kezeléseik pedig szuperek.

img_0457.JPG

De bárhol is foglaljunk szállást Villányban, mindenhol minőséget és kedves kiszolgálást kapunk.

Kirándulás
A környéken rengeteg látnivaló is van, amit autóval, vagy bringával is felkereshetünk. Tanösvényeken lehet sétálni, el lehet látogatni a nagyharsányi kőparkba, fel lehet keresni a máriagyűdi kegyhelyet, ahol a templom bejáratánál ez a humoros szöveg fogadja a látogatókat:
„Isten téged is hív, de nem a mobilodon, ezért kérjük, e helyen, kapcsold ki.”
A közelben van a siklósi vár és a harkányi gyógyfürdő is, de már maga Villány is jó sétákra ad lehetőséget a sok kis pincészettel, szűk utcácskákkal, és ilyen helyes kis régi épületekkel.

pince03.jpg

Ha az ember mindent szeretne kipróbálni, megnézni egy hosszú hétvége biztos, hogy nem elég, bár azért 2-3 nap alatt is jókat lehet enni és inni. És persze jól tankoljatok fel borokból, mielőtt hazaindulnátok, mert van, ami csak ott kapható, és a kedvezmények is csak helyi vásárláskor érvényesek.

gere_kapu.jpg

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő