Gyümölcstorta vajas tésztával
2017. április 27. írta: Városi konyha

Gyümölcstorta vajas tésztával

Gyerekkorom kedvence volt a gyümölcstorta, talán kicsit retro is, ezért jutott eszembe, hogy május 1-jére ezt fogok sütni.
A boltokban kapható gyümölcstorta alap egy piskótára hasonlító, puha tészta. Nekem kicsit mű, szivacsos, lehet, hogy azért, mert a mi családi receptünk teljesen más. Az én tortám alá egy elképesztően vajas, lágyan roppanós tészta kerül, ami szétolvad a szájban. Erre modják azt, hogy még ízű. :) Mert bizony, aki egyszer így megkóstolta, soha többet nem vesz majd bolti tésztát.  

gyumolcstorta.jpg

Hozzávalók
1 kocka ráma (250 g)
300 g liszt
2-3 evőkanál cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás pudingpor
idénygymölcs (banán, eper, málna, áfonya)

Elkészítés
A kimért lisztet tedd egy keverőtálba, add hozzá a cukrot és a sót, majd keverd össze. A vajat (kicsit vedd ki a hűtőből,mielőtt dolgoznál vele, de nem kell, hogy nagyon puha legyen) morzsold el a lisztben, majd kezd el összegyúrni. A vaj és a liszt a kéz melegétől fog összeállni 5-8 perc alatt. 
A gyümölcstorta formát jól vajazd ki. Nyugodtan használj kétszer annyi vajat hozzá, mint amennyit elsőre gondolnál, mert akkor fog szépen kifordulni a megsűlt tészta, hogy a forma minden kis hajlata kellően vajas. Ha ezzel készen vagy, nyomkodd bele a tésztát, egyengesd el, hogy egyforma vastag legyen mindenhol. Tedd az egészet a hűtőbe 1 órára.
Addig a sütőt melegítsd fel 180 fokra, és ha letelt a tészta pihenő ideje, süsd 20-25 perc alatt szép aranybarnára. Ha kivetted a kész tésztát a sütőből, pihentesd 4-5 percig, majd még melegen fordítsd ki a formából.
Ha a tészta teljesen kihűlt, készítsd el a vanília pudingot, öntsd bele a tésztába, és hagyd kicsit megdermedni. Ekkor díszítsd a gyümölccsel, majd tedd a hűtőbe 1-2 órára, hogy a puding teljesen összeálljon.
Mivel semmilyen zselés, kocsonyás dolgot nem szeretek, ezért nem szoktam bevonni a tetejét tortazselatinnal, de ha szeretnéd, készthetsz rá. Ha elkészítetted a zselatint, várd meg míg egy kicsit kihűl, így nem lesz annyira folyékony: ahogy öntöd a tortára, nem fog szétfolyni, viszont még tudsz vele dolgozni.

TIPP: a vajas tésztát ízesítheted valamilyen fűszerrel, vagy fűszerkeverékkel, péládul fahéjjal, mézeskalács, vagy pumpkin spice fűszerekkel.

süti beállítások módosítása