Igazi olasz, krémes rizotto

Két titka van annak, hogy mesésen krémes rizottót készíts: a rizs fajtája, és a türelem. A rizottót a Pó folyó vidékén termesztett, kifejezetten ennek az ételnek a készítésére termesztett gömbölyű, Arborio rizsből készítik. Ez ma már itthon is minden nagyobb áruház polcain megtalálni, én kimérve a Nagycsarnok magos boltjában szoktam venni.

Ha már megvan a megfelelő rizs, térjünk ki türelemre. A rizottót lassan, folyamatos figyelem mellett kell készíteni. Ott kell állni mellette és segíteni az ételt, hogy kialakuljon az a krémesség, amitől rizottó a rizottó. Ha magára hagyjuk, nem lesz más, csak egy adag ragacsos rizs. Ha viszont türelmesek vagyunk, és csak az ételre koncentrálunk, 30 perc alatt olyan rizottót készíthetünk, ami bármely olasz étteremben megállná a helyét. Érdemes kiróbálni!

rizotto.jpg

Hozzávalók – 2 személyre
1 bögre arborio rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 dl fehérbor
1 l langyos alaplé
1 csipet sáfrány
1 evőkanál vaj
1 nagy marék reszelt parmezán
só, bors
bármilyen "feltét": hal, rák, tenger gyümölcsei, spárga, zöldborsó

Elkészítés
Egy fazékban hevítsd olajat és piríts meg rajta egy kis fej apróra vágott vöröshagymát. Ha már kis színt kapott, dobd rá a rizst és kicsit forgasd át. Locsolj rá 1 dl jó minőségű fehérbort és hagyd, hogy az alkoholtartalom elillanjon belőle 1-2 perc alatt. Ezután következik a türelemjáték: innentől folyamatos kevergetés mellet, kis lángon kell főzni úgy, hogy kb. 1 liter meleg alaplevet (amit én most húsleves kovából készítettem) merőkanalanként adagolsz a rizshez. A következő adag lé mindig akkor kerüljön a rizsre, amikor az előzőt már beszívta. Ha az alaplé felét már hozzáadtad a rizshez, lehet sózni, borsozni és mehet bele a sáfrány. Folytasd a felöntögetést, míg a rizs teljesen megpuhul (de nem áll össze) és szép, krémes állagú lesz. Ekkor keverd bele a vajat és a parmezánt, majd add hozzá, amivel szeretnéd feldobni. Én most spárgával és mentával készítettem.

Tálaláskor kötelező megszórni még egy kis parmezánnal.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő