Maradék húsvéti sonka újragondolva

Ha 3 nap után már te is unod a sonkát és a tojást, süss pitét a maradékból!

A nagy ünnepekre, mint a Húsvét, a Karácsony, vagy kerek születésnapok, mindig rengeteget főzünk, sütünk. Az ételeket napokig esszük, de mintha mégsem akarnának elfogyni. Egy kis ötletességgel azonban újra lehet gondolni, az amúgy már kész ételket, és ismét valami finomat varázsolni belőlük, így biztos, hogy nem a szemétben fog kikötni a maradék.

Húsvét után a friss zöldségekből és a tojásból készíts egy salátát valamilyen öntettel: tépkedd apróra a saláta leveleket, darabold fel a retket, az uborkát, a paradicsomot, az újhagymát és a tojást, majd locsold meg vinaigrette-vel, vagy mézes mustáros öntettel. A recepteket hozzá itt találod. A sonkából pedig süsd meg ezt a pitét!

pite_1.jpgFotó: Pinterest

Hozzávalók a tésztához
200 g liszt
100 g vaj
50 ml hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez
20-25 dkg maradék sonka apróra vágva
3-4 szál újhagyma, ha maradt, vagy 1 szál póréhagyma
1 csomag bébispenót
150 ml tej
40 ml tejszín
2 tojás
20 dkg cheddar sajt
kevés vaj, só, bors, szerecsendió

Elkészítés
A tészta hozzávalóit mérd ki, a vajat morzsold el a lisztben, majd apránként add hozzá a vizet, míg össze nem áll a tészta. Gyúrd kicsit, majd nyújtsd ki és bélel ki vele egy pités tálat. A tál széléről lelógó tésztát vágd le, arra nem lesz szükség.
A tésztát borítsd be egy sütőpapírral, szórj bele rizst, vagy babot és tedd 10-15 percre 170 fokos sütőbe. Ha már halvány arany színű, vedd ki a rizst és a sütőpapírt, és tedd vissza még néhány percre, míg aranybarna színt nem kap.
Közben a vajat olvasztd fel egy serpenyőben, dobd rá a felkarikázott hagymát és párold meg kicsit, majd mehet rá a spenót is. Ha már összeesett, add hozzá a felaprított sonkát is. Sózd, borsozd és fűszerezd szerecsendióval.
A tejet, a tejszít és a felvert tojásokat melegítsd össze, majd reszeld bele a sajtot, és kis lángon kevergesd addig, míg el nem olvad.
Ezután nincs más hátra, mint a pite összeállítása: a spenótos, sonkás keveréket egyenletesen terítsd szét a tésztán, majd öntsd rá a tejes-sajtos mártást. Tedd vissza a sütőbe kb. 20 percre.

A salátával tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (138) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (30) halloween (1) házimenza (48) húsok (120) húsvét (25) ital (54) karácsony (60) kenyér (93) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (85) reggeli (48) saláta (34) tipp (40) vega (101) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása