"Színezd újra" - így készíts színes tészát otthon

Arról korábban írtam, hogy milyen jó otthon tésztát készíteni, és mik a tökéletes házi tészta fortélyai. Most azt is megmutatom nektek, milyen színekkel - és persze ízekkel lehet feldobni a tésztát.

A legelterjedtebb a zöld és a piros színű tészta, ami nagyon egyszerűen elkészíthető. Mivel általában paradicsomos szósszal, vagy friss paradicsommal készítem a tésztaételket, inkább zöld tésztát szoktam készíteni. Ha valami nagyon különlegeset szeretnél, akkor a fekete tésztát ajánlom. 

Zöld tészta - spenóttal 
Az alap tészta hozzávalóihoz (250 g liszt, 3 tojás) 100 g spenótot kell forró serpenyőben megfonnyasztani. Ez adja majd a tészta színét. Aki nem szereti a spenótot, az is nyugodtan elkészítheti, mert az íze kevésbé érződik, hiszen egész kevés spenót kerül a tésztához.
A liszt közepébe, ha beleütötted a tojásokat, kicsit dolgozd el, majd ebbe keverd bele a spenótot. Kezd összegyúrni a liszttel, míg az egészet fel nem veszi, majd kezd el jól átgyúrni. Ne ijedj meg, a spenót eleinte darabos marad, a gyúrás során  - ehhez kell 10-15 perc - alakul ki a homogén zöld tészta.
Én legszívesebben farfalle-t, azaz masni tésztát készítek belőle, de a lasagne-ban is jól mutat, ha a tésztája zöld. 

img_0557.JPG

Piros tészta - paradicsompürével
Az alap tésztához 1 teáskanál jó minőségű paradicsompürére lesz szükség ahhoz, hogy a tészta végül piros színben pompázzon. 
A paradicsompürét itt is a tojással kell elkeverni, majd utána beledolgozni a lisztet, és jól összegyúrni.

piros_teszta.jpg

Mivel a paradicsompürének van víztartalma, lehet, hogy némi lisztet hozzá kell még adni, hogy ne legyen túl lágy a keverék. Ez főleg akkor fontos, ha tésztagépesz használsz, mert ha a tészta túl ruganyos, esetleg ragacsos kicsit, beleragadhat a gépbe. Attól nem kell tartani, hogy a tészta kemény lesz, mert csak annyi lisztet tud felvenni, amennyit a tojás és a paradicsomban lévő folyadék enged. 
A tejszínes-gombás spagettit nagyon fel tudja dobni a piros tészta.

Fekete tészta - a tintahal tintájával
Számomra ez a legkülönlegesebb színes tészta, talán azért, mert ugyan tészta, de mégis köze van a tengerhez. Pont ezért olyan ételkez ajánlom, ami valamilyen hallal, vagy teneri herkentyűvel készül.
Az alap tésztáhához nem kell más, mint egy kávéskanál tinta - ezt beszerezheted például a Metro áruházban. Eldolgozni pedig ugyan úgy kell, mint az előző kettőt: ha a tintát jól elkeverted a tojással, össze lehet dolgozni a liszttel és jól összegyűtni. Itt is elképzelhető, hogy lisztre lesz még szükséged a megfelelő állag kidolgozásához.
Az én kedvenc fekete tésztám a rákos-chilis fekete spagetti. 
 feketespagetti.jpg

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

bbq (15) befőzés (16) desszert (110) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (23) húsok (97) ital (46) karácsony (33) kenyér (67) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (111) leves (43) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (53) pénteki gyors (46) reggeli (42) saláta (29) tipp (38) ünnep (38) vega (88) vendégváró (21) Címkefelhő