Vörösboros szarvaspörkölt

Több vadhúst kéne enni – állapítottuk meg a tesómmal, miután megettünk egy hatalmas adag szarvaspörköltet. Mindketten nagyon szeretjük, mégis nagyon ritkán eszük akár szarvast, akár más vadat. Pedig vadász nagyhatalom vagyunk, a környező országokból is hazánkba járnak át vadászni, a vadhús fogyasztásban mégis sereghajtók a magyarok.

Talán azért is, mert nem lehet minden hentesnél vadhúst kapni, ahol pedig igen, ott is csak mélyhűtött terméket árunak. Pedig biztos vagyok benne, hogy sokan szeretik, és többször fogyasztanák, ha egyszerűbb lenne a hús beszerzése.
A Vámházkörúti csarnok alagsorában van 2-3 árus, ahol lehet vad termékeket kapni, de a kínálat elég szűk: vaddisznó, őz, szarvas. Pedig nyúl, vadgalamb, fácán, vadkacsa, fürj, fogoly is lehetne a kínálatban.

De beszerzési nehézségek ide vagy oda, a kiadós ebéd után megfogadtuk, hogy előkeresem a kizárólag vadételeket tartalmazó szakácskönyvem, és igyekszünk havonta egy receptet elkészíteni belőle.

A szarvaspörköltet a legegyszerűbb módon és fűszerekkel készítettem el.

img_0128_1.JPG

Hozzávalók – 6 személyre
1 kg szarvas comb
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 teáskanál paradicsom püré
2 teáskanál fűszerpaprika
400 ml vörösbor
8-10 szem borókabogyó
5-6 babérlevél
só, bors

Elkészítés
A szarvas combot tisztítsd meg a hártyáktól és vágd közepes kockákra. Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát, közben egy nagy lábosban hevítsd olajat. Dobd rá a hagymákat és párold üvegesre. Ezután mehet rá a hús, amit süss addig, míg minden oldala színt nem kap. Add hozzá a paradicsompürét és a fűszerpaprikát, forgasd át, de vigyázz, ne égjen le, mert akkor keserű lesz. Öntsd fel a vörösborral, majd hagyd, hogy kiforrjon belőle az alkohol. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet is. Mehetnek bele a fűszerek (ha nem szeretnéd a tányérodon keresgetni a babérlevelet és borókabogyókat, használj fűszerzsákot), majd félig lefedve nagyon kis lángon főzd 2-3 órát.
Ha közben nagyon elfő a leve pótold vízzel, de a végén egy sűrű, ragu állagú ételt kell kapj, ezért bánj óvatosan a folyadékkal.

Krumplikrokettel, zsemlegombóccal, vagy knédlivel tálald. Én most ez utóbbit készítettem hozzá (a receptjét itt találod), és saját készítésű áfonyalekvárral is megspékeltem. :)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő