Smarni, az osztrák, császári desszert

Nem kifejezettem hütte étel, de a gőzgombócról mindig eszembe jut. Valószínű azért, mert ez is a nyugati szomszédjainktól származó étel, és szinte minden hüttében kapható. Mivel az utóbbi hónapokban elég gyakran készítettem gőzgombócot, nem maradhatott el, hogy előkapjam a családi receptet és összedobjak egy nagy adag smarnit.

A zsírban/olajban sült tésztát, porcukorral és lekvárral fogyasztották desszertnek már az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Állítólag Sissi (akiért egyébként rajongok, kívülről tudom a róla készült filmet, és, ha tehetném Schönbrunnba költöznék) szakácsa készítette el először a császárnő számára, innen kapta a Kaiser Smarni, azaz a császármorzsa nevet. Az eredeti császári recept egyes források szerint liszttel készült, mi azonban mindig is búzadarát használtunk hozzá. A családi receptünk úgy kezdődik, hogy mérj ki 6 merőkanál tejet az ezüst merőkanállal. Igen, ezüst, mert szépanyámnak még ezüst étkészle volt, amit egyébként a mai napig használunk. Ezt persze lefordítom mindenki számára használható mértékegységre, hogy ti is el tudjátok készíteni.

csaszarmorzsa.jpg

Hozzávalók
3 dl tej
2 csapott evőkanál cukor
1 tojás
egy csipet só
30-35 dkg búzadara
1 citrom/narancs reszelt héja
1 marék mazsola

Elkészítés
A tejet keverd el a cukorral, a tojással, a sóval és a citromhéjjal, majd apránként add hozzá a búzadarát, annyit, hogy egy sűrű palacsintatészta állagú masszát kapjál.
Egy lábosban melegíts kb. annyi olajat, hogy az edény alját jól ellepje. Öntsd bele a tésztát és hagyd, hogy egy kicsit átsüljön. Utána egy fakanállal kezd el összetörni és átforgatni a tésztát úgy, hogy minél kisebb darabokra essen, és minden oldala szép, aranyos színt kapjon. A végén keverd bele a mazsolát.
Porcukorral megszórva, házi lekvárral kínáld. Általában baracklekvárral eszik, de narancskelvárral is isteni volt.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő