Eredeti szlovák knédli

Gyerekkoromban minden nyáron az egykori Csehszlovákia szlovák részére jártunk nyaralni, Kassa, Besztercebánya, Donovali csak a legemlékezetesebb helyek, ahol jártunk. Két sláger ételünk volt, amivel az ott töltött idő alatt tömtük a hasunkat: a rántott sajt (vyprázny syr) és olyan hús, amihez knédlit (knedle) adtak köretnek.

A knédli tulajdonképpen héj nélküli kenyér, amit sütés helyett gőzölve készítenek.

img_0135.JPG

Olyan ételekhez fogyasztják, amiknek bő szaftja van (pörköltek, vadas, káposztás húsok). Szlovákiában előre elkészített hűtött és mélyhűtött verziója is kapható, itthon azonban nem lehet ilyet beszerezni, ezért, ha knédlit szeretne enni az ember, magunknak kell elkészíteni. Én most a hétvégén szarvas pörkölt mellé csináltam, de egy korábbi receptemhez, a gombás húshoz is pompás köret.

A receptet Beától, egy szlovák barátnőmtől kaptam, aki egyébként gyönyörű cupcake-eket készít. Kattints ide, és nézd meg a remekműveit!

Hozzávalók
1 kocka élesztő
másfél dl langyos tej
½ kg rétes liszt
1 tojás
csipet só
langyos víz, szükség szerint
1 marék apróra vágott zsömle, vagy kifli

Elkészítés
A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, takard le, és hagyd, hogy felfusson benne. A lisztet, kever össze a sóval, add hozzá a tojást és a felfutott élesztőt, és dagassz belőle egy nem túl lágy tésztát. Ha kell, langyos vízzel tudsz lazítani a tészta állagán.  Én kb. másfél dl vizet adtam még hozzá.
A kiflit/zsömlét vágd nagyon apróra és add a tésztához, így dagaszd tovább. Majd tedd langyos helyre, és hagyd, hogy a duplájára keljen. A megkelt tésztából formázz 3-4 kisebb rudat (knédli formát), és gőz fölött 25 percig párold.

img_0127_1.JPG

Én bambusz párolóban csináltam, de szitán vagy egyén pároló betétén is lehet. A lényeg, hogy a tészta ne érjen a gyöngyöző vízbe. Ha elkészült, tedd egy tálra, kend meg olajjal, és takard le egy konyharuhával, míg ki nem hűl.

img_0131.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (98) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (84) ital (46) karácsony (29) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (23) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő