Így készíts otthon tésztát

Szerintem nincs annál jobb, amikor házi készítésű ételeket eszünk, és a kezünk munkájának köszönhető, hogy különböző alapanyagokból összeáll valami nagyon finom.
Ilyen a tészta készítés is: csak liszt és tojás, amit gyúrunk, gyúrunk gyúrunk, míg a kezeink között lesz belőle lasagne, papardelle, farfalle, és még sorolhatnám.

Leírhatatlan volt számomra már az első tésztakészítés élménye is, hiszen szinte a semmiből készítettem valamit, amit utána jó ízűen el lehetett fogyasztani.

 pastamia.jpg

Alapvetően nem szeretem az olyan dolgokat, amiktől piszkos lesz a kezem (gyerekkoromban homokozni sem szerettem), a tésztakészítésnél azonban olyan jól, még a kézről is összedolgozhatók a hozzávalók, hogy nem kell majd órákig mosakodni utána. Ne félj tőle, olyan nincs, hogy nem sikerül, csak pár apróságra kell figyelni.

Milyen lisztet használj?
Az alapanyagok nagyban befolyásolják, hogy milyen lesz a tésztád. Ez magam sem teljesen hittem el mindaddig, amíg nem kaptam egy csomag Semolina lisztet Olaszországból.

img_1563.JPG

Sajnos ilyen lisztet nem gyártanak itthon, és tudom, hogy nem mindenki tud Olaszországból lisztet hozatni a tésztájához, de azért itthon is beszerezhetők azok az alapanyagok, amikből szuper házitésztát lehet gyúrni.
A Semolina a szótár szerint búzadara, a valóságban azonban még kicsit sem hasonlít rá. A Semolina durva, szemcsésre őrölt búza-, vagy durumliszt, amit kifejezetten tésztakészítésre használnak, a szemek pörögnek egymáson, nem tapad, ezért lesz teljesen más a belőle készült tészta.
Az itthon kapható lisztek közül a Gyermelyi vagy a Nagyi titka búza félfogós liszt hasonlít a legjobban ehhez. Fele-fele arányban ezt szoktam keverni sima búzaliszttel. Ez utóbbiból a Nagyi titka és a Kunsági lisztek váltak be nekem (az utóbbiból szuper kelt tészták is készíthetők).
Feldolgozás előtt (és mindegy, hogy mit készít az ember), érdemes átszitálni a tésztát, mert így sokkal könnyebb lesz. Azt tapasztaltam, hogy ha a búzalisztet átszitáltam, könnyebb volt homogén tésztát gyúrni.

Honnan szerezd be a tojást?
Akkor is igyekszem tanyasi, kapirgálós csirke tojását vásárolni, ha nem tésztáról van szó. Egyszerűen azért, mert annyira szembetűnő a különbség a hipermarketben kapható zárt tartású csirkék és a szabadban, kukoricán nevelt szárnyasok tojása között. Míg a zsúfolt, zárt ketrecekben tartott állatok tojásának sárgája is szinte fehér, addig a kapirgálós csirkéjé egészséges, mély sárga. Nemcsak azért fontos, hogy jó minőségű legyen a tojás, mert az gyönyörű színt ad jelen esetben a tésztánknak, hanem azért is, mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg.
Fontos, hogy a tojás, amit használsz, mindig szobahőmérsékletű legyen. Ha hideg, nehezebb lesz gyúrni a tésztát.

Alaprecept
250 g liszthez megy 3 egész tojás, ha nagyobb mennyiséget készítenél, akkor 100 grammonként kell további 1 tojást adni a liszthez.
Használhatsz csak sima búzalisztet, vagy búza félfogós lisztet, de fele-fele arányban keverheted is.
Én egyszerre 500 g lisztből gyúrok tésztát, de nem egyszerre, hanem két részletben 250-250 grammonként, mert ez egy könnyen eldolgozható mennyiség.
Persze láttam, ahogy az olaszok, nagy családi összejövetelekkor óriási fa teknőben keverik be a tésztát több kiló lisztet és több tucat tojást felhasználva, de ilyenkor a család apraja, nagyja ott dolgozik és a szorgos kezek alatt gyorsan összeáll a tészta.

Gyúrás
Nem kell rögtön hatalmas fa teknővel indítani, elég, ha kiméred a 250 g lisztet, egy vulkán krátert formázol belőle, aminek a közepébe beleütöd a 3 tojást. Egy villával verd fel kicsit a tojásokat, majd apránként kezd el hozzákeverni a lisztet. Amikor már a villával nem tudod folytatni, kezd el gyúrni a kezeddel, míg az egész össze nem áll egy nagy gombóccá.
Ahhoz, hogy a tészta homogén, szép egyenletes legyen, dolgozd a kezeid alatt legalább 10 percig.

Formázás
Úgy tartják az olaszok, hogy az a jó háziasszony, aki az év minden napjára másfajta tésztát tud készíteni. Ha 365 féle tészta nincs is, az biztos, hogy mi csak töredékét ismerjük azoknak a formáknak, amiket az olaszok készítenek. Sőt, még ők sem biztos, hogy ismerik mindet, hiszen vannak régiónként eltérő formák, amiket csak az ország bizonyos részein készítenek.
A legelterjedtebbek a spagetti, a tagliatelle, az orcchiette (kagyló), a farfalle (masni), a penne, a fusilli, a canelloni, a ravioli, a lasagne. De még sorokon keresztül írhatnám. :)

img_2432.PNG

Mielőtt nekiállsz a formázásnak, oszd a tésztát 4 egyelő részre. Amit nem használsz, azt csomagold folpakkba, hogy ne száradjon ki. Elég, ha csak egy kicsit század meg a tészta, már nem fogsz tudni vele dolgozni.
Ha nyújtod a tésztát, arra figyelj, hogy olyan vékony legyen, hogy ha aláfújsz, a tészta elemelkedjen a felületről.
Formázás közben a felületet is, amin dolgozol és a tésztát is lisztezd folyamatosan, hogy ne ragadjon le, vagy ne ragadjanak össze a darabok.

img_0439_1.JPG

Ha nem használod fel azonnal a tésztát ki is száríthatod: egy jól belisztezett felületen 2-3 nap alatt teljesen megszárad, utána zacskóban vagy fém dobozban hónapokig eláll.

img_1567.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő