Cigánypecsenye

Kezembe került egyszer egy hatalmas, súlyos szakácskönyv, tele fotókkal, a húsok feldolgozásának módjával, az ehhez használatos kések leírásával, és természetesen tele különféle receptekkel. A szemem megakadt a cigánypecsenyén, és itt meg is ragadtam. A szakácskönyvből mást soha nem is készítettem el.

Ez a cigánypecsenye nem az a cigánypecsenye, amit étteremben rendel az ember, nem rizzsel, vagy tört burgonyával tálalják ezt az ételt, és nem díszítik kakastaréj formájúra sütött szalonna sem. Azonban annyira finom, hogy egy időben, ha barátokat/vendégeket hívtam, mindenkinek ezt készítettem (még a nyári melegben is, pedig kis tűzön, hosszan kell főzni a húst). Egyébként, ha én nevezhettem volna el, inkább a lecsós szelet nevet adtam volna neki, mert hagyma, paradicsom és paprika felhasználásával készül.

Hozzávalók - 2 személyre
2 szelet karaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 paprika
só, bors, olaj

Elkészítés
A hús szeleteket sózd, borsozd és klopfold ki kicsit. Én a húst mindig letakarom egy darab fóliával, így ha kifröccsenne kicsit a leve, nem lesz minden koszos és a klopfolót sem kell elmosni, sőt azt is elárulom, hogy nem is klopfolót használok, hanem egy kalapácsot, aminek a széles oldalával ütögetem meg kicsit a húst.
Hevíts olajat egy nagy serpenyőben, majd hirtelen süsd le benne a hússzeletek mindkét oldalát. Ha kis színt kaptak, vedd ki, és tedd félre.
A serpenyő aljáról kicsit kapard fel a leragadt húst, és pótold az olajat, ha kell. Mehet bele a nagyobb darabokra vágott hagyma és a fokhagyma. Ha kicsit megpirultak, add hozzá a gerezdekre vágott paradicsomot és a csíkokra vágott paprikát. Fedő alatt párod néhány percig, majd tedd vissza a húst. Öntsd fel egy kis vízzel, szórd meg pirospaprikával. Ha szeretnéd, hogy kicsit pikáns legyen, adj hozzá 1 kávéskanál rózsa harisát. Jól keverd el a fűszereket, fedd le és főzd puhára a húst kb. 35-40 perc alatt.
Steak burgonyával tálald. Ha ezt is otthon készítenéd, mosd meg, és ha kell, egy éles késsel kicsit kapargasd meg a krumpli héját. Töröld szárazra, vágd fel nagyobb hasábokra, majd forró olajban süsd meg. A megsült krumpliról egy Szilvián itasd le a felesleges olajat, majd szórd meg sültkrumpli fűszerrel.

A krumpli héja már elég csúnya volt, így most inkább megpucoltam, és néhány sárgarépát is tettem mellé, így sütöttem meg. Nem volt rossz, de steak burgonyával finomabb. :)

img_0102.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő