Négy szuper kelt tészta variáció

Gyerekkoromból arra emlékszem, hogy a kelt tészta egy ragacsos, nyúlós állagú tészta, ami csak hozzáragad az ember kezéhez, és nem lehet rendesen kinyújtani. Néhány hete azonban teljesen megváltozott a véleményem a kelt tésztákról, és azóta

Az alaprecept hozzávalói
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1-2 csipet cukor
½ kg liszt
3 db tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés
A tejet tedd egy lábosba, kicsit cukrozd meg és langyosítsd fel. Morzsold bele az élesztőt, takard le, és hagyd meleg helyen, hogy felfusson. Addig egy tálban mérd ki a többi hozzávalót, ha az élesztő felfutott, azt is add hozzá és a robotgép dagasztó karjával 10-15 perc alatt készítsd egy fényes, ruganyos tésztát. Fontos, hogy a tészta elváljon az edény falától, összeálljon, és ne legyen ragacsosan nyúlós. Ha úgy érzed, hogy ehhez szükség van még egy kis lisztre, apránként adj hozzá a tésztához még néhány kanállal.

 img_3039_1.JPG

Letakarva szobahőmérsékleten keleszd legalább egy órát, vagy amíg a duplájára nem nő.

img_3040_1.JPG

Borítsd ki egy lisztezett munkalapra, kicsit gyúrd át, és nyújtsd ki.
Kelt tésztából készülnek az olyan népszerű sütemények, mint a kakaóscsiga, vagy az aranygaluska is, de én most négy másik variációt mutatok nektek!

Csokis tekercs
A kinyújtott tésztát vágd háromszögekre, a közepére helyezz egy teáskanálnyi csokipasztillát. A hosszú végétől a háromszög csúcsa felé tekerd fel, kend meg a tetejét egy kis tejjel felvert tojással, és süsd 180 fokos sütőben 20-25 percig.

img_0115.JPG

Almás – fahéjas batyu
Amíg kel a tészta 4-5 almát hámozz meg, darabolj fel és főzz puhára fahájas, cukros vízben. Szűrd le (a levet tartsd meg, mert később teával keverve jó kis italt készíthetsz belőle), az almát botmixerrel pürésítsd össze, de nem kell teljesen pépesre, maradhat kicsit darabos. Ha túl sűrű, a főzővízzel lazíthatsz rajta, illetve ilyenkor ízesítheted még cukorral, fahéjjal (vagy akár valamelyik fűszerkeverékkel).
A tésztát nyújts ki, vágd fel négyszögekre, mindegyik közepére tegyél egy evőkanál almapürét, majd csippentsd össze a tészta széleit, így formázz kis batyukat. Kend meg a tetejüket egy kis tejjel felvert tojással, és süsd 180 fokos sütőben 20-25 percig.

Kakaós-diós fonott kalács
A kinyújtott tésztát hosszában vágd három részre, majd kend meg olvasztott vajjal. Az egyik részt szórd meg bőven cukrozott holland kakóporral, a másikat pedig cukrozott darált dióval, majd a hosszú oldaluknál fogva tekerd fel őket. A harmadik rész marad üresen, azt csak magában tekerd fel. A három rúd végét csippentsd össze, majd hármas fonással készítsd el a kalácsot.
A tetejét kend meg felvert tojással, és tedd 20-30 percre 180 fokra előmelegített sütőbe.

img_0124.JPG

Sajtkrémes rúd
A végére legyen egy sós is, mert nem csak édesen lehet elkészíteni! :)
Amíg kel a tészta, készítsd el a sajtkrémet. Ehhez olvassz fel 3 dkg vajat, egy kézi habverővel keverj el benne 3 dkg lisztet, majd további keverés mellett, lassan adj hozzá 3 dl tejet (ez egy egyszerű besamel, a részletes elkészítését itt tudod elolvasni). Sózd, borsozd, és ízesítsd egy kis szerecsendióval. Reszelj le 10-12 dkg tetszés szerinti sajtot (füstölt sajttal még intenzívebb lesz az íze), és add a besamelhez, majd forrald össze, míg sűrű krém nem lesz.
A kinyújtott tésztát vágd téglalapokra, kend meg a sajtkrémmel, majd hajtsd össze úgy, hogy rudakat kapj.
A tetejét kend meg felvert tojással, és tedd 20-30 percre 180 fokra előmelegített sütőbe.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő