Így készíts besamel mártást

Sok ételhez használunk besamelt, például egyik kedvencem, a lasagne egyik alapja. Az sűrű mártás elkészítése elsőre nehéznek tűnhet, de néhány egyszerű lépéssel te is csomómentes, tökéletes besamelt készíthetsz.

Az alaprecept nagyon egyszerű ahány gramm vajat olvasztasz fel, annyi gramm lisztet kell hozzáadni, és annyi dl tejjel kell felölteni. Tehát, ha 3 grammot veszel a vajból, 3 gramm lisztre lesz szükséged és 3 dl tejre.

A művelet elején készíts mindent a kezed ügyébe, mert gyorsan kell dolgozni. A vajat tedd egy hőálló tálba, a lisztet mérd ki egy edénybe, a szükséges mennyiségű tejet pedig langyosítsd meg. Tedd a kezed ügyébe a sót, a borsot, a szerecsendiót és egy fakanalat.

bechamel.jpg

Fotó: Hoffington Post online

Vegyél elő egy kézi habverőt, ezzel kezd a munkát. A lábost, amibe a vaja tetted, tedd fel a tűzre, kis lángra. A habverővel kevergesd a vajat, míg teljesen fel nem olvad (erre azért van szükség, nehogy leégjen). Akkor húzd le a lángról az edényt, és a habverővel keverd el a lisztet a vajban. Ahhoz, hogy a mártás ne legyen csomós, mindig langyos tejet használj, mert könnyebb elkeverni. Apránként add hozzá a vajas liszthez úgy, hogy közben a habverővel folyamatosan kevered. Ha hozzáadtad az összes tejet, tedd vissza a lángra (még mindig kis lángon dolgozz), sózd, borsozd és szórd meg egy kis szerecsendióval. A habverőt most váltsd fakanálra, és folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Főzd így pár percig, míg besűrűsödik.

Ugye, nem is volt nehéz? :)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (123) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) húsok (110) ital (51) karácsony (42) kenyér (81) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (123) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (63) pénteki gyors (46) reggeli (49) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (93) vendégváró (22) Címkefelhő