Grissini

Ez az olasz kenyérféle sokáig eláll, és kínálható aperitif mellé, vagy egy jó sonka-sajt tál mellé is.

Nálunk mindig van otthon grissini, amit korábban vettem. Az üzletben kapható verzió ráadásul azért tetszett annyira (ha jól emlékszem az Aldi olasz napjai keretében vásároltam), mert a dobozon belül kis csomagokra volt osztva, így nem kellett egyszerre az egészed megbontani, még tovább tárolható volt. Nemrég azonban ezt is kipróbáltam otthon (ez a recept is Gennaro Contaldo Italian Backery szakácskönyvében taláható), és többé biztos nem veszek bolti verzió. Ráadásul otthon úgy variálható a tészta, ahogy kedvünk tartja. A sima grissini tésztát fűszerezhetjük bármilyen, olasz zöldfűszerrel, vagy olívabogyóval, szárított paradicsommal, de még fokhagymával is.

img_1571.JPG

Hozzávalók
15 g friss élesztő
280 ml langyos víz
250 g BL80 kenyérliszt
250 g semola (ha nincs, használj helyette réteslisztet)
10 g só
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés
Az élesztőt morzsolt bele a vízbe, és jól keverd el. A robotgép keverőtáljában mérd ki liszteket és a sót, add hozzá az olívaolajat, majd az élesztőt is. A dagasztó karral10-15 perc alatt készíts ruganyos, kissé lágy tésztát. 
Letakarva meleg helyen keleszd 20-30 percig.
A kicsit megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, gyúrd kicsit át, majd nyújtsd ki téglalap alakúra. Darabold fel, ha pedig kerek formájú grissiniket szeretnél, sodord meg őket kicsit. Semolával megszórd tepsiben 2 centinként rendezd el őket, majd a tetejüket is szórd meg a durumliszttel. 
A tepsit takard le, és pihetesd a grissiniket 30-40 percig. Ez idő alatt melegítsd fel a sütőt 220 fokra, majd süsd a grissiniker 10 percig. Vedd ki a tepsit, csökkentsd a sütő hőmérsékletét 100 fokra (hogy gyorsabban lehűljön, hagyd nyitva az ajtaját pár percig), majd tedd vissza a lehűlt sütőbe további 30-35 percre. 

A grissini több hétig eláll, így készíthetsz nagyobb mennyiséget is.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő