Négy szuper mártogatós

Én akkor szoktam mártogatós szószokat készíteni, ha vendégeket várok, de nem szeretnék nagy hűhót csapni a kajálás körül. Amikor csak felszalad hozzám valaki munka után dumálni egyet, megnézni hétvégén délután egy filmet, vagy átjön egy barát, hogy egy pohár bor mellett megbeszéljük az élet nagy rejtelmeit, jó, ha van néhány falat.

fusion_dips_idiva_recipes.jpg

Fotó: surfdaplanet.de

Egy kis baguette, grissini, tortilla chips, pirítós, hámozott és csíkokra vágott sárgarépa, uborka, angol zeller, no meg ár szósz, amibe ezeket mártogatni lehet, meg is oldja azt a kérdést, hogy mivel kínáljam a rövid látogatóba érkezőket. Ez az én négy kedvencem.

Salsa
Vágj fel nagyon apróra 3-4 paradicsomot, 2 kis fej lilahagymát, 1 chilit és jól keverd össze. A salsa csípősségét azzal állíthatod be, hogy mennyi magot hagysz a chiliben. Ha nem szereted csípősen, csak kapard ki belőle a kés hegyével a magokat.
A keveréket locsold meg egy lime levéllel, sózd és szórd meg apróra vágott korianderrel. Ha szeretnéd, hogy zaftosabb legyen, adj hozzá 1-2 kanál paradicsomlevet.
Tortilla chipset mártogass bele.

Avokádó krém
Az avokádó krémmel nem szoktam sokat bajlódni, és nem készítek mindig tökéletes guacamole-t újhagymával, paradicsommal, chilivel és korianderrel. Ha egyszerűbb avokádó krémre vágyom, csak fogom az érett zöldséget, hosszában elvágom, a két felét ellentétes irányba csavarva elválasztom egymástól. Kiveszem a magját, majd egy kanállal elválasztom a húsát a héjától. Villával összetöröm, sózom, borsozom és rácsavarom egy lime levét.
Pirítóssal isteni.

img_3084_1.JPG

Snidlinges vajkrém
Ez annyira, de annyira egyszerű, és annyira, de annyira finom! Gyerekkoromban rengeteg ilyen kenyeret ettünk vacsira, de mártogatósnak is szuper. Az utóbbi időben kicsit feledésbe merült, de most csináltam egy nagy adaggal. Nem kell más tenni, csak egy ollóval aprítsd bele a snidlinget a puha vajba (ne margarint használj, hanem igazi vajat), és jól keverd össze.
Grissinivel vagy kis darabokra vágott olívás baguette-el kínáld.

Sült paprika krém
3-4 paprikát tegyél egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokon süsd addig, míg fekete, foltos, hólyagos nem lesz a héjuk. Tedd néhány percre egy nylonzacskóba, amit jól bekötsz, hogy a melegben a paprika héja felpuhuljon, és aztán könnyen le tudd húzni. Távolítsd el a csumáját és a magokat is, majd tedd egy tálba. Botmixerrel turmixold össze. Adj hozzá egy doboz krémsajtot, jól dolgozd el, sózd, borsozd, és kész is.
Zöldségeket mártogatni bele, isteni!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő