Advent Zágrábban

A horvát főváros adventi forgataga inkább hasonlít egy gasztro eseményre, mint karácsonyi vásárra, mert a kis utcákban, tereken felállított fabódék többségében különböző ételeket lehet kapni.

Ugyan nem gasztro túrának indult a zágrábi látogatás, de mégis az lett belőle, a finom illatoknak nem lehetett ellenállni. Zágrábban a vásár sok kisebb részre oszlik, az egymásból nyíló kis utcákon és tereken átívelve átível az egész belvároson. Forralt bort, puncsot minden hol kínálnak, egy-két helyen pedig forró csokit és teát is kapni.

img_1629.JPG

A horvátoknak is megvan a saját Kolbice-juk. Hatalmas food truck-ból árulták az újragondolt, kolbászos hot-dogot.

img_1594.JPG

Ami mi kóstoltunk, az egy hagyományos ízesítésű és egy pikánsabb volt, utóbbira azt mondták, hogy csípős, azonban azt nem éreztük, csak azt, hogy erősen fűszeres volt.

img_1633.JPG

Aki tartalmasabb ételre vágyik, az ehet helyi, káposztás levest, vagy kolbászt hagyományosan mustárral és kenyérrel. A rengeteg fajta között debrecenit is felfedeztünk. :)

Egy helyen egy hatalmas sonkás standba is belebotlottunk, ahol szendvicseket készítettek füstölt sonkából, szalámiból.

img_1628.JPG

A katedrális melletti hatalmas téren épp akkor zárták a helyi piacot, amikor odaértünk, de sikerült még elcsípni néhány árust, akik csodaszép déli gyümölcsöket kínáltak, sőt egy bácsinál még aszalt fügét is láttunk.

img_1609.JPG

Ha az ember már jóllakott, lefojthatja az ebédet egy hatalmas gőzgombóccal. Szinte bármelyik árusnál kapható szilvalekvárral töltve, amit vanília krémmel öntenek le és mákkal szórnak meg. Úgy láttuk, hogy a lekváros töltelékből nincs benne hiány, mi azonban nem jártunk ilyen szerencsével, mert az utolsó falatoknál bukkant csak elő a szilvalekvár. Az öntet azonban bőséges volt, így nem volt száraz, amikor ettük.

img_1651.JPG

Ha valami a véletlen folytán nem szeretné a gőzgombócot, és visszaidézné a tengerparti nyaralás ízeit, talál csokival leöntött mini fánkokat, és óriás palacsintát is.

A várás leghangulatosabb része a régi várkapun túl, egy kis kertben található. Mivel egy domb tetejére kell ehhez felkaptatni, gyönyörű kilátás nyílik a székesegyházra, halk karácsonyi zenék szólnak, és szépen fel van dekorálva a kert. Itt található egy jégpálya is, igaz műanyagból.  

Hazafelé még belefutottunk egy sült gesztenye árusba, ami ilyenkor szintén kihagyhatatlan, így vettünk egy adagot, ami jól esett a hazafelé vezető úton.

img_1655.JPG

Összességében jól éreztük magunkat, bár a bécsi vásár a szívemhez közelebb áll. Kicsit különlegesebb és a vásárfiákra is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Innen emléktárgy nélkül, de a pocakunkat annál jobban megtömve értünk haza. Egyszer megéri megnézni. :)

 img_1642.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (17) desszert (114) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (103) ital (47) karácsony (33) kenyér (73) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (116) leves (44) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (57) pénteki gyors (46) reggeli (44) saláta (31) tipp (38) ünnep (38) vega (92) vendégváró (21) Címkefelhő