A legjobb köret karácsonyra: krumpli saláta

Gondolkoztam azon, hogy karácsonyra is összeszedek négy szuper köretet, ami halhoz, húshoz, sertéshez, szárnyashoz egyaránt illik, de hiába törtem a fejem, mindig oda lyukadtam ki, hogy ha karácsony, akkor nem kell más, mint krumpli saláta.

Vannak ételek, amik élvezik azt a privilégiumot, hogy csak bizonyos alkalmakkor készítik el őket, így sosem lehet megunni, megtartják különlegességüket. Nálunk ilyen a krumpli saláta, ami beírta magát a nagy családi szakácskönyvbe, mégpedig a karácsony fejezethez. Ilyenkor több kilónyit készítünk ebből, és akár egy hátig is esszük, hogy aztán ismét egy évig ábrándozzunk arról, de jó is lesz karácsonykor ismét megérezni az ízét.

Ugyan az elkészítése legalább 3 napig tart, mert idő kell annak, hogy összeérjenek a ízek, de ne rettenj meg, mégsem nagy ördöngösség megcsinálni. A különlegességét pedig az adja, hogy egyszer eszünk ilyet egy évben.

img_1727.JPG

Hozzávalók
1-2 kg krumpli
3-4 db lilahagyma
2 tojás sárgája
1 kanál mustár
3 dl napraforgó olaj
1 nagy pohár tejföl
ecet
citromlé

Elkészítés
Mosd meg a krumplit, héjastul tedd egy nagy fazékba és kuktába, és főzd puhára. Hagyd kihűlni, majd pucold meg, és karikázd fel kb. fél centis darabokra. Nekünk erre van egy szuper eszközünk, egy hullámos vágó, amitől a szeletek olyan formát kapnak, mint a hullámchips.
Készíts egy nagy tálban ecetes levet úgy, hogy annyi ecetet öntesz a vízbe, hogy kellemesen savanykás legyen. Tedd bele a krumplit és adj hozzá 4-5 karikára vágott lilahagymát. Hagyd érni az egészet a lében legalább 1 éjszakát. 
A majonézes szószt, amiben végül landolni fog a krumpli és a hagyma is, szintén házilag készítsd. 2 tojás sárgáját keverj ki habverő segítségével 1 kanál mustárral, sózd, borsozd, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan csurgatva adj hozzá 3 dl napraforgó olajat. Ha már szép homogén szószt kaptál, adj hozzá néhány csepp citromlevet.
Egy nagy tálba kanalazd bele a majonézt, adj hozzá egy nagy pohár tejfölt, jól keverd össze. Szűrd le a krumplit és a hagymát, forgasd bele a majonézes szószba.

TIPP: A krumpli saláta akkor a legfinomabb, ha összeérnek az ízek a majonézes szószban, így mi mindig úgy készítjük, hogy tálalás előtt legalább egy éjszakát már a majonézben pihen a krumpli.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő