A receptet már megosztottam veletek, de nem mehetek el amellett, hogy ne írjak egy külön bejegyzést a sós karamell krémről. Miért? Mert zseniális! A legegyszerűbb ételeket is fel lehet vele dobni, rengeteg mindenhez használható.
Ma reggel a kávémat ízesítettem vele, de azt is el tudom képzelni, hogy tejjel felhígítva sós karamell italt készítsek belőle. Édesen sós és sósan édes, olyan nekem, mint a Nutella: ha nekiesek kiskanállal, nem tudok leállni.
Fotó: cremedelacrumb.com
Micimackó látogatása Nyuszinál jut erről eszembe, amikor Nyuszi megkérdezi Micimackót, hogy megkínálhatja-e egy kis harapnivalóval. Micimackó örömmel fogadja el, és Nyuszi kérdésére, hogy sűrített tejet kér-e a kenyérre, vagy mézet, csak annyit válaszol:
-„Jöhet mindkettő, kenyér nem kell, köszönöm.”
A sós karamell krém is a legjobb magában, de persze van annyi önuralmam, hogy ne essek neki, hanem valami mellé kínáljam. Szerintem ezekkel a desszertekkel a legjobb:
- bármilyen vaníliás édesség – pudding, vanília fagyi, darázsfészek, amit először vanília szósszal, majd a sós karamell krémmel öntesz le
- tökös desszertek – sütőtökös pite, sütőtökös sajttorta (ezeket a recepteket megtalálod a Városi konyhán is)
- creme brulee
- pana cotta
- crema catalana
- bármilyen túró vagy sajttorta
- almás sütemények
Ha hagyod megdermedni, kis kockákra vágva a chocolate chip cookie-ból salted caramel chip cookie-t készíthetsz vele, csokiba mártva pedig kész is a szaloncukor.
És akkor jöjjön azért a recept emlékeztetőül:
Egy lábosban olvassz fel 6 dkg cukrot, 1 evőkanál mézet és 2 evőkanál vizet, majd kis lángon, sűrű kevergetés mellett főzz belőle egy borostyán színű, sűrű krémet. Vedd le a tűzről, adj hozzá 2 dl szobahőmérsékletű tejszínt. Ne ijedj meg, ha a karamell összeáll, tedd vissza a tűzre és újra fel fog oldódni. Ekkor keverj bele egy vaníliarúd kikapart magját és 4 evőkanál vajat. Már csak 2-3 csipet só kell, és kész is.