Négy szuper köret Hálaadásra

A Hálaadás a pulykáról szól, melynek a receptjét itt találjátok, de a hús mellé köret is dukál. Ráadásul nem is akármilyen! Legyen az is ünnepi, kicsit különlegesebb, mint ami nap, mint nap az asztalra kerül.

A négy szuper sorozatban most tipikus, Hálaadáskor szokásos köreteket osztok meg veletek.

thanksgiving-576x432.jpg

Fotó: eastmarter.de

Burgonyapüré karamellizált édesköménnyel
Persze nem mehetünk el a jó öreg krumplipüré mellett, de azt is feldobhatjuk ez alkalommal. 8-10 szem krumplihoz számolj egy édesköménnyel.
Az édeskömény szárát vágd le, külső héját távolítsd el, és kockázd fel. Egy serpenyőben hevíts egy kis olajat, párold meg rajta az édesköményt, majd szórd meg egy kanál cukorral, és süsd tovább, míg szép barna színt nem kap a cukortól.
A krumplipürét készítsd el a szokásos módon, majd keverd bele az édesköményt.

Sajtos kukoricás ceruzabab
Egy lábosban forralj vizet és 2-3 percig blansírozz benne 3-4 nagy marék ceruzababot, majd fél bögre kukoricát. Amíg elkészíted a sajtos szószt, tedd egy konyharuhára őket, hogy felszívja róluk a vizet.
Egy másik lábosban hevíts egy kanál vajat, és párolj rajta üvegesre egy apróra vágott vöröshagymát. Ha már szép áttetsző a színe, szórd meg egy kanál liszttel. Lassan, folyamatos kevergetés mellett adj hozzá 2 dl tejet, és főzd jól össze, de vigyázz, ne forrjon fel. Adj hozzá 30 dkg reszelt cheddar sajtot, és apróra vágott chilit, ha szereted a csípőset. Sózd, borsozd, majd ízesítsd 1 kanál Worcestershire szósszal. Add hozzá a kukoricát és a ceruzababot, és jól forgasd bele a sajtos szószba.

Fűszeres sült répa
8-10 répát pucolj meg és szeletelj fel közepes csíkokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektesd el őket, locsold meg olívaolajjal, szórd meg sóval, oreganoval és szerecsendióval. A kezeddel forgasd össze, és igazítsd el a tepsiben a répákat egyenletesen. Tedd 180 fokos sütőbe kb. 1 órára. Tálalás előtt forgasd át a répákat vajon és locsold meg egy kis balzsamecettel.

Édes-savanyú kelbimbó
A kelbimbót (30 dkg) mosd meg, és a nagyobbakat vágd félbe, negyedbe. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 fokon süsd 25-30 percig.
Ezalatt egy mélyebb serpenyőbe tegyél 3 evőkanál szójaszószt, 3 evőkanál balzsamecetet, 3 evőkanál barnacukrot, negyed kávéskanál őrölt gyömbért és negyed kávéskanál őrölt borsot. Forrald fel, majd kis lángon főzd 15 percig, míg szirup állaga nem lesz.
A kelbimbót szedd ki egy tálba, szórd meg egy negyed csokor apróra vágott petrezselyemmel és a szósszal.

Kis tálakban kínáld a pulyka mellé, ami a sokszínűségével még a vacsora asztalt is díszíti.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (117) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (26) húsok (105) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (119) leves (47) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (60) pénteki gyors (46) reggeli (46) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő