Marhahúsleves velőscsonttal

Ha a steaket a húsételek királyának neveztem, akkor bátran állíthatom, hogy ez a leves a levesek királya.

Egy igazi hétvégi ebéd három fogásból áll, amit délelőtt együtt készít el a család. Ez az én kis idilli képem arról, milyen a tökéletes vasárnap. A szombati piacozás után a hűtő feltöltve húsokkal, a kamra pedig zöldségekkel, amik mind azt várják, hogy gőzölögve kerüljenek az asztalra. Felejtsük azt el, hogy csak a nőnek van helye a konyhában! Igenis egy férfi is szerethet főzni (én ismerek ilyet, nem is egyet!), és bevonható az ebédkészítésbe. A feladatok jól megoszthatók, míg az egyik a hússal foglalkozik, a másik a zöldségeket tisztíthatja (akinek nagyobb gyereke is van már, ő a gyereket is bevonhatja). Máris mindenki kivette a részét a konyhai feladatokból. A lakoma jobban ízlik majd, ha az közös munka eredménye, utána pedig jöhet a jól megérdemelt szieszta a kanapén. Egy-egy kiadós vasárnapi ebéd után nincs is jobb, mint ledőlni a tévé elé, félálomban hallgatni, ahogy halkan duruzsol a Forma-1, közben pedig az ember arcát csiklandozzák az ablakon keresztül benyúló őszi napsugarak. Máris kedvem lenne ledőlni, de előbb még el kell készítenünk a levest! :)

img_1329.JPG

A levesfőzés a korán kelők feladata lesz, hiszen ha hagyományos módon (azaz nem kuktában), lassú tűzön szeretnénk elkészíteni, bizony 4-5 órára is szükségünk lesz. Ez azonban ne rettentsen el senkit attól, hogy húslevest főzzön, ugyanis összeállítani csak néhány perc, főzés közben pedig elég néhányszor ellenőrizni. Ha pedig velőscsontot is teszünk bele, két legyet ütünk egy csapásra, hiszen az előételt is kipipálhatjuk. Ez igazán ünnepivé teszi a lakomát.

Hozzávalók
1-1,5 kg marhahús (ezt mindig 3 részből válogasd össze: pl. marhafartő, comb, lábszár)
25 - 30 dkg csont (csontból a hús mennyiségének kb. a negyedét tedd bele)
8-10 sárgarépa (én jó sokkal szeretem, ezért teszek bele ennyit)
3-4 fehérrépa
1 zellergumó
1 karalábé
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8-10 l víz
só, szemes bors, szemes szegfűbors
1 csokor petrezselyem
fél csomag csigatészta

Elkészítés
A csontokal tedd egy fazékba, önts rájuk annyi vizet, hogy ellepje, majd forrald fel. Ha felforrt, a vizet öntsd le, a csonthoz add hozzá a húst és a megpucolt hagymát, fokhagymát. Öntsd fel vízzel, és fedő alatt forrald fel. A forralás során keletkezett habot egy kanállal szedd le.

img_1323.JPG

Ezután add a húshoz a megpucolt és nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a fűszereket, a petrezselymet pedig egy csokorban fektesd az egész tetejére.

img_1321.JPG

Ha szükséges pótolt a vizet, és jól sózd meg. Így tedd a fazekat kis lángra és gyöngyöztesd 4-5 órát keresztül. Időnként nézd meg, hogy mennyire puha a hús. A leves akkor készült el, ha a hús szétomlik, ha beleszúrod a villát.

Ha kész a leves, a petrezselymet vedd ki belőle, és dobd ki, a húst és a zöldségeket tedd külön tálakba, a levet pedig szűrd át, hogy ne legyen annyira zsíros.

Forró vízben főzz ki hozzá csigatésztát (vagy, amilyet szeretsz), szárított, vagy friss hegyes erős paprikával, vagy Erős Pistával tálald.

img_1333.JPG

Az ebédet a velővel kezdjétek, ehhez ütögesd ki a csontból a velőt, kend pirítós kenyérre, és sózd meg. Mennyei!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő