Bébicsirke a sütőből

Beköszöntött az ősz, a gyönyörű napsütés ellenére azért már hűvösebbek a nappalok, így újra be lehet durrantani a sütőt. Így tettem én is hétvégén, és megsütöttem az egyik klasszikus, nagy kedvencemet a bébicsirkét.

Pesti lányként azt, hogy a csirkének van csontja is, csak hírből hallottam, mert nálunk az esetek 99%-ban csirkemell filé került az asztalra. Akkor is csak meresztettem a szemeimet, amikor egy vidéki látogatáskor paprikás csirke néven szőröstül, bőröstül tolták elém az ételt, hiszen ott a csirke minden részét felhasználják a készítéséhez, az csak pesti szokás, hogy filézett húsból készítik. Mondanom sem kell, hogy annyira nem volt nyerő számomra ez a verzió, de ettől függetlenül azonban egész csirkét imádok sütni.

Egy bébicsirke egy 4 tagú családnak – még akkor is, ha mindenki nagy étkű – elegendő ebédre. Sok zöldséggel és fűszerrel szoktam megpakolni, hogy sütés közben ne száradjon ki, hanem zamatos maradjon.

img_1020.JPG

Hozzávalók
1 bébicsirke (kb. 2 kg)
10 dkg szalonna felkockázva
3 szál répa
1 vöröshagyma
2 alma
5-6 gerezd fokhagyma
1 citrom
1 csokor kakukkfű
3-4 szál rozmaring
só, bors

Elkészítés
A csirkét mosd át, majd töröld szárazra. A belsejébe tedd a friss fűszereket és a citromot. A bőrét néhány helyen vágd bel és told be alá néhány kocka szalonnát, majd dörzsöld be sóval és borssal – azt már a 6 éves unokaöcsém is tudja, hogy ettől lesz a csirke bőre ízletes. :)
A répát, hagymákat, almát pucold meg, darabold össze. A csirkét tedd egy nagy sütőzacskóba, helyezd el mellette a zöldségeket és gyümölcsöt, majd zárd le, és szúrj rajta pár lyukat, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
Tedd a csirkét hideg sütőbe 150 fokra, és süsd 1-1,5 órát. Ezután vágd le róla a zacskót – vigyázz, ahogy szétnyílik a zacskó, hirtelen kicsapódik a forró gőz – majd tedd vissza 15-20 percre, míg a csirke bőre megpirul.

img_1022.JPG

Krumplipürével tálald, amit ősszel azzal bolondíthatsz meg, hogy a krumplit 4:1 arányban sütőtökkel vagy répával főzöd meg, és így keverd krémesre.img_1026.JPG 

 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő