Így süss halat

Első találkozásom egész hallal (amit nekem kellett lepikkelyeznem és kibeleznem) kb. egy éve volt. A Nagycsarnokban vásároltam makrélát, amit húsának kényessége miatt – kibelezve azonnal fel kell használni, különben a hús elszürkül és rossz ízű lesz – kifogás után azonnal lefagyasztanak, így kizárólag pucolatlanul lehet hozzájutni.

A halárus biztosított arról, hogy kiolvasztás után szinte gyerekjáték lesz megszabadulni a hal belsőségeitől. És nem is tévedett ebben. A titka, hogy egy nagyon éles, vékony pengéjű késsel a hal fejétől indulva – itt egy ponton látható is a hal bőrén egy kis elvékonyodás – a farok irányába egy határozott mozdulattal vágjuk fel az állat hasát. Ahogy szétnyílik a bőr, rögtön látni fogjuk a belsőségeket, amiket kézzel, vagy egy kanál segítségével ki tudunk kaparni. Ha mindent eltávolítottunk, már csak jó alaposan ki kell mosni az állatot.
Ha esetleg pikkely is marad a halon, a kés pengéjével a pikkelyek növési irányával ellentétes irányba meg kell kicsit kapargatni, így könnyen leszedhetjük.

Az a sütési mód, amit a legjobban szeretek egész halak esetében, bármilyen halnál alkalmazható, hiszen a fűszerek bármelyik fajtához illenek. A rozmaring és a kakukkfű, esetleg citromos kakukkfű kellemes ízt adnak a halételeknek; ezekből lesz szükséged egy nagy csokorra.

img_0786.JPG

A fűszerekkel kitömheted a hal hasát, vagy puha vajjal összekeverve készíthetsz belőlük fűszervajat. Bármelyik verziót is választod, a hal bőrét mindkét oldalon irdald be, majd sózd és borsozd. Ha fűszervajjal dolgozol, dörzsöld be vele a halat úgy, hogy a beirdalt részen a kis nyílásokba is kensz a vajból. Így mehet a forró serpenyőbe, vagy ha grillezel, a faszén fölé.
Ha a hal hasát tömöd meg a fűszerekkel, olvassz fel egy nagy kanál vajat egy serpenyőben, és abban süsd meg a halat, vagy dobd a grillrácsra.
Oldalanként 3-4 perc elég is neki, hogy a húsa átsüljön, a bőre pedig ropogós legyen.

Vajon párolt mángolddal, petrezsemlyes krumplival és egy szelet citrommal tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (105) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (92) ital (46) karácsony (33) kenyér (58) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (41) négy szuper (23) nektek (45) pastamía (47) pénteki gyors (46) reggeli (37) saláta (28) tipp (34) ünnep (37) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő