Fokhagymás rák

Ha életem első rákvacsorájára nem szívesen gondolok vissza, mert nem túl jók az élményeim. 13 évesen Bajorországban egy családnál töltöttem 2 hetet, ahol az első este azzal fogadtak, hogy remélik, hogy szeretem a scampit, mert azt főztek vacsorára. Miközben elém toltak egy nagy adaggal, mosolyogva bólogattam, hogy bizony, nagyon szeretem. Arról mélyen hallgattam, hogy csak a szót ismerem, és talán fotón láttam már rákot, élőben soha, nem hogy a tányéromon.

Lopva figyeltem, a német szállásadóim, hogy fognak hozzá a rák elfogyasztásához, és próbáltam úgy tenni, mint akinek rutinból megy a páncélos állat megpucolása. Emlékszem, hogy ropogott a fogam alatt a rák páncélja, amitől nem tudtam rendesen megszabadítani a scampikat. Akkor ott azt gondoltam, soha többé nem eszek rákot, most már mosolygok ezen, hiszen ez az egyik kedvenc tengeri fogásom – köszönhető annak a kedves horvát pincérnek, aki még abban az évben nyáron megmutatta, hogy kell megpucolni a scampikat.

A scampi egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha fokhagymás vajon átforgatja az ember 4-5 perc elég, és kész is a vacsora. Salátával és/vagy petrezselymes krumplival érdemes tálalni.

img_0851.JPG

Hozzávalók
6-8 db scampi fejenként (ez előételnek megfelelő mennyiség)
4-5 gerezd fokhagyma
vaj

Elkészítés
A fokhagymákat pucold meg és vágd vékony szeletekre. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat és pár perc alatt süsd benne a fokhagymát. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert különben keserű lesz! Mire egy kis színt kap, már át is adta az ízét a vajnak, ki is lehet venni, helyére pedig mehetnek a rákok. 4-5 perc alatt a scampik színe kivilágosodik, ez jelzi, hogy a húsuk megfőtt.

Hagy ez picit kihűlni, hogy ne égesse meg a kezed a páncél pucolás közben. Ennek legegyszerűbb módja, ha először lecsavarod s fejét, majd a lábaknál a páncél puha részét megroppantod. Így szépen ki tudod fejteni a húst a páncélból. Ha a húst kiszedted, a hátoldali részen késsel finoman vágd be, és távolítsd el a rák bélcsatornáját, ami egy kis fekete hajszálhoz hasonlít.

A megpucolt scampikat akár házi majonézbe, vagy édes-chili szószba is mártogathatod, bár szerintem olyan kellemes ízt ad neki a fokhagymás vaj, amiben készült, hogy nincs is szükség más ízesítőre.

img_0858.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő