Tonhal steak

Aki egyszer ezt megkóstolta, a tonhalat már csak ilyen formában fogja megenni.

A születésnapján érhető, ha az ember egy kicsit szeretne kirúgni a hámból, ezért azt gondoltam, hogy a vacsora csúcspontja a grillezett aranydurbincs és a scampi mellett egy szép szelet tonhal lesz. Már napok óta szemeztem a friss, gyönyörű vörös színű tonhallal a halasnál, mely a maga 180 kn/kg árával a legdrágább hal volt a kínálatban, így egy 20 dekás szelettel tértem haza az év, számomra legkedvesebb napján.

Ezt a tonhalat azonban ne úgy képzeljétek el, mint az olajos lében, vagy zöldséges szószban úszó konzerveket. Talán az állaga hasonít a legjobban a konzerv verzióhoz, mert sütés után hasonló lemezekre, szálakra lehet bontani, de a színe, az íze egészen más. Aki egyszer megkóstolja a friss tonhalat, többé nem fog konzervet vásárolni, az biztos!

A tonhal steak sütése hasonló egy jó szelet marhahúséhoz: a hal oldalait enyhe sózás és borsozás után tedd egy felforrósított serpenyőbe (esetleg önts alá egy kis olívaolajat), vagy a grillre és oldalanként süsd 4-5 percig.

Az a 20 dekás darab, amit én sütöttem kb. másfél ujjnyi vastag volt, és 5 percig sütöttem, míg a hal oldalán a színe kicsit kihalványult. Már ekkor is omlóssá válik a hal, így egy jó nagy lapáttal fordítsd meg.

A végeredmény egy kívül kérges, belül omlós rózsaszín halszelet, amit biztos, hogy az is megenni, aki egyébként nem szereti a halat.

A tejszínes-borsos szósz, melynek receptjét már megosztottam veletek, a tonhalhoz is remekül megy. Vajon párolt spenótot vagy mángoldot és vajon átforgatott főtt krumplit adj mellé.

img_0859.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő