Paradicsomos kagyló

Krk város kis halboltjában minden reggel halomban állt a friss kagyló, amit éjjel fogtak ki. Ezt nem csak az árcédulán feltüntetett halászási időpont bizonyította, hanem az is, hogy elkészítve porhanyós és omlós volt. Ezért mindig vágyakozva gondolok arra, ha tengerparton nyaralok, hogy oda kellett volna születnem, mert ennyire friss tengeri herkentyűket csak ott kap az ember. Egyik nap, sikerült annyira korán odaérnem az üzletbe, hogy még pakolták ki az aznapi árut.

Mivel a feketekagyló Horvátországban is az egyik legolcsóbban beszerezhető tengeri alapanyag, minden nap vettem egy jó nagy marékkal belőle. A harmadik napon a bolt egyetlen árusa már megismert, és tette is a mérlegre a napi adagomat. :)

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel a feketekagylóból a paradicsomos szószban készített változat, amit friss kenyérrel tunkolva érdemes megenni. Ha tengerparton jár az ember, érdemesebb magunk elkészíteni, mert tényleg gyerekjáték az egész, az éttermek pedig 2-2,5 kg kagyló áráért kínálnak egy-egy adagot.

Persze nem csak akkor dobhatod össze ezt az ételt, vagy inkább előételt, ha vízparton nyaralsz, itthon is hozzá lehet jutni jó minőségű kagylóhoz (ajánlom pl. a METRO áruházat, ahol ki is válogatják a kagylókat, viszont azonnal el kell készíteni, mert a szállítás miatt azért veszít frissességéből). Próbáljátok ki!

Hozzávalók
30-40 dkg kagyló
fél fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
3 dl passata, vagy 1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem
só, bors

Elkészítés
Egy forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, majd öntsd fel a passataval/konzerv paradicsommal. Várd meg, míg felforr, ekkor tedd kicsire a lángot a serpenyő alatt és dobd bele a megmosott kagylót. Fedő alatt főzd 5-8 percig, míg a kagylók kinyílnak. Ekkor add hozzá az apróra vágott petrezselymet és jól keverd össze.
Friss baguette-vel tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő