Kagylós, rákos spagetti, a szegények eledele

Furcsán hangozhat, hogy egy kagylóval és rákkal készült étel a szegények eledele, de így igaz. A dél-olasz vidéken az alacsonyabb társadalmi réteghez tartozók nem engedhettek meg maguknak, hogy a hozzávalók széles választékát tartsák otthon, ezért ételeiket azokból az alapanyagokból készítették el, melyeket maguk megtermeltek, maguk lőttek, vagy fogtak ki a tengerből.

img_0795.JPG

Először engem is megmosolyogtatott az, hogy a szegények rákkal tömték a hasukat, de ha egyszer olyan szerencsések voltak, hogy a tengerpartra születtek, nem kellett sokat tenniük azért, hogy tengeri herkentyűk kerüljenek az asztalra. Ma már nálunk és széles választéka érhető el a vízi finomságoknak, de, ha igazán finomat szeretne készíteni az ember, sokszor mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Nem úgy Horvátországban! Krk helyi halpiacán – ami igazából egy 20nm-es üzlet – minden nap friss árut talál az ember. Első vacsorámhoz 30 dkg fekete kagylót és 20 dkg scampit vettem 28 kunáért, amiből ez készült.  

Hozzávalók
20-30 dkg fekete kagyló
3-4 rák fejenként
½ hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél chili
½ dl fehérbor
egy csokor petrezselyem
só, bors
spagetti tészta

Elkészítés
A kagylókat válogasd ki, csak azokat használd, melyek nincsenek nyitva. A kagylót és a scampit is jól mosd meg. 
A tésztát főzd ki, és szűrd le.
Egy lábosban hevítsd olívaolajat, dobd rá az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és chilit. Pirítsd egy kicsit, majd add hozzá a kagylót. Fedd le 1-2 percre, hogy levelet eresszen kicsit. Ha leveszed a fedőt, locsold meg fehérborral, majd fedd le 5-6 percre, és hagyd, hogy a kagylók kinyíljanak (ha van, ami nem nyílt ki, dobd ki, azt nem lehet megenni). Ezután add hozzá a scampit, amit akár előre is megpucolhatsz, de én most egészben tettem bele, és főzd 2-3 percig, míg a rákok kifehérednek. Sózd, borsozd, és add hozzá az apróra vágott petrezselymet.
Spagetti tésztával tálald.

img_0799.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő