Ricotta dumpling

Ndundari, ahogy az olaszok az Amalfi partvidéken hívják ezt a ricottás tésztát. A receptet a Két éhes olasz sorozatban láttam, melyben Gennaro Contaldo osztotta meg az anyukája által oly sokszor készített ételt. A Minori városból származó séf gyerekkori kedvence volt ez a helyi specialitás.

A tészta a gnocchi könnyebb változata, hiszen krumpli helyett ricottával készül. A krémes tejterméktől a tészta is lágyabb lesz, így nem is telít el annyira, mint a gnocchi. Aki félne a tésztakészítéstől, nyugodtan belevághat ebbe, mert szinte egy villa segítségével kikeverhetjük a tésztát. A tészta akkor sem igényel sok gyúrást, ha már az összes lisztet hozzáadtuk, és nyújtani sem kell.

img_0610.JPG

Hozzávalók
250 gr krémes ricotta (én a Szarvasit szoktam venni)
200 - 250 gr liszt
3 tojás sárgája
20 gr parmezán
só, bors, szerecsendió
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv (vagy 5-6 db friss paradicsom kis kockákra vágva)
fél csokor bazsalikom
fél chili

Elkészítés
Először a tésztához egy tálban keverd ki a tojások sárgáját a ricottával. Fűszerezd, és add hozzá a parmezánt. Jól keverd el, majd jöhet a liszt. Apránként add hozzá, először a villával dolgozz, ha már annyi lisztet adtál a ricottához, hogy összeáll a massza, kézzel folytasd a gyúrást mindaddig, míg egy lágy, homogén tésztát nem kapsz. Negyedeld el, hengergess belőlük másfél ujjnyi vastag hurkákat, majd egy késsel vágd fel ujjnyi darabokra. Ha a késre ragadna tészta szórd meg liszttel (vagy a kést lisztezd be).
Egy lábosba forralj vizet (ezt gyorsan így tudod megtenni) és főzd ki benne a tésztát. Elég neki pár perc, ha feljönnek a kis gombócok a víz tetejére, kész is van.
Míg a tészta fő, egy serpenyőben készítsd el a paradicsomszószt. A hagymát, a fokhagymát és a chilit vágd apróra, majd forró olajban pirítsd meg. Add hozzá a paradicsomot és hagyd egy kicsit összefőzni. Dobd bele a felaprított bazsalikomot, majd sózd, borsod.
Ennyi idő alatt, biztos, hogy minden kis ricottás gombóc felugrott a víz tetejére. Egy szűrőlapáttal merd át a paradicsomszószba, és jól keverd össze.
Tálaláskor szórj rá parmezánt és díszítsd bazsalikom levéllel. Az íze: "Hmmmmmm!" - ahogy Gennaro mondaná. :)

img_0613.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő