Négy szuper grillpác

Tegnap előtt a friss grillezési tapasztalataimat osztottam meg veletek. Remélem, ezzel kedvet csináltam ahhoz, hogy ti is a szabadban sütögessetek. Ezért nem is lehet más a következő bejegyzésem, mint néhány tipp, milyen pácot készítsetek a húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez.

Persze lehet kapni számtalan már előre csomagolt fűszerkeveréket, amihez az ember hozzáad egy kis olajat, és máris mehetnek bele pihenni a hússzeletek. De nem sokkal több energia befektetéssel mi magunk is szuper pácokat készíthetünk. Most itt van az én négy, nagy kedvencem.

Mézes-mustáros
Azt hiszem, ez a pác nemhogy nem maradhat ki a legjobb négyből, hanem kötelező ezzel kezdeni. Bármilyen húshoz tökéletes, gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik. 
Keverj össze egy tálban 1:1:4 arányban mézet, mustárt és olívaolajat (ez a mennyiség kb. 5-6 szelet húshoz elegendő), forgasd bele a húst és tedd hűtőbe. Az a legjobb, ha a pácban egy éjszakát áll a hús, de legalább 2-3 órát hagy pihenni benne, hogy igazán ízletes legyen.

mez.jpgFotó: www.magyarmo.com

Olaszos
Nem is én lennék, ha nem lenne a repertoáromban olaszos pác. Ezt a pácot csirkéhez, halakhoz, vagy akár zöldségekhez is használhatod.
4 evőkanál olívaolajat tegyél egy tálba, adj hozzá ½ kávéskanál szárított oreganot, bazsalikomot, kakukkfüvet és sót. Reszelj vagy nyomj bele 1 gerezd fokhagymát, ha pedig szereted a csípőset, egy apróra vágott friss chilit, vagy chilipelyhet is adhatsz hozzá. A húst forgasd bele és hagyd állni 3-4 órát, a halat és a zöldséget közvetlenül a sütés előtt kend be vele. Ezt ecset helyett egy csokor friss rozmaringgal is megteheted, így tovább fokozod az ízeket.

Gyömbéres
Ha szereted a keleti ízeket, ezt mindenképp ki kell próbálnod. Bármilyen sertéshúst pikánssá varázsol.
Keverj össze 2 evőkanál olajat, 4 evőkanál szójaszósszal és 1 evőkanál mézzel. Reszelj bele egy ujjnyi friss gyömbért, adj hozzá egy szál apróra vágott thai citromfüvet, egy kis chilit és 2 gerezd felaprított fokhagymát. Jól keverd össze, majd tedd bele a hússzeleteket. Legalább 4 órán keresztül hagyd pácolódni, mielőtt nekiállnál sütni.

Zöld mojo (ejtsd: moho)
A mojo rojo (piros mojo) és mojo verde (zöld mojo) fűszerekkel Grand Canaria-n találkoztam, amikor ott nyaraltam. A sziget belsejében, egy kis település piacán számtalan árus kínálta saját fűszerkeverékét. Itt vettem először zöld mojo-t, amit grillezéshez ajánlottak. Szerencsére nem kell Grand Canaria-ig utazni a fűszerkeverékért, itthon is könnyen elkészíthető. A spanyoloknál szinte minden étterem kínálatában megtalálható a héjában sült, sós krumpli valamelyik mojo szósszal, de bármilyen húshoz is használható pácként. 
4 gerezd fokhagymát tegyél egy mozsárba, és törd krémesre egy csipet sóval. Adj hozzá egy csokor felaprított petrezselymet vagy koriandert (lehet szárított is, akkor 2 teáskanállal tegyél bele), és egy nagy csipet őrölt római köményt, majd jól keverd el. Tedd át egy tálba, amibe majd a húsokat pácolod. A krémhez löttyints egy korty fehérborecetet, majd önts hozzá annyi olívaolajat, hogy egy híg páclevet kapj. Forgasd bele a húsokat és tedd a hűtőbe egy éjszakára.

mojo_verde.jpgFotó: pinterest

Ha elkészültek a húsok, indulhat a grillezés.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő