Grillezés

Nem is olyan ördöngösség a grillezés, pontosabban nem is a grillezés, hanem a tűzgyújtás. A várva várt kerti sütögetésre eddig nálunk mindig árnyékot vetett az, hogy nem tudtunk megfelelő tüzet csiholni, ezért nem egyszer fordult az elő, hogy a grillező helyett a tűzhelyen fejeztük be a sütést.

Nem tudtuk már mire fogni, hogy sikerül megfelelően átizzítani a faszenet: volt oka a túl régi újság, a nedves fa, a túl nagy darabokban árult faszén. Gyújtó folyadékok litereit locsoltuk a grillre, aminek szúrós szagát úgy éreztük, hogy az ételek is beszívták, miközben sültek – persze ez biztos csak a csalóka agy szüleménye.

Akárkit kérdeztünk, mindenki másra esküdött, mígnem pár hónapja egy ismerős ajánlotta az Aldiban kapható gyújtókockákat.

gyujtos.JPG

A kemény hungarocellre emlékeztető kockák szinte szagtalanok, mégis hatékony energiaforrást jelentenek. Egy doboz 200 forint, ami a gyújtófolyadékokhoz képest aprópénz. Azt még nem tudjuk, hogy hány grillezéshez lesz elég, mert eddig kétszer használtuk, de az látszik, hogy nem kell sok egy normál méretű grill begyújtásához.

img_3045.JPG

A gyújtókocka segítségével így tudsz tökéletes tüzet készíteni:

  • A grillező alját béleld ki újságpapírral.
  • 3-4 gyújtókockát legyezz el a papíron egyenlő távolságban.
  • A gyújtókockákat borítsd be kevés faszénnel.
  • Gyújts meg a papírt – ez begyújtja majd a kockákat, aminek a hője átizzítja a faszenet.
  • fél óra után, ha már jól izzik a faszén (onnan tudod, hogy a színe fehérre változik), terítsd szét a grillezőben, majd önts rá annyi faszenet, amennyi a grillezéshez szükséges.
  • 10-15 perc alatt a friss faszén is átizzik, és kezdheted is a sütést.
  • Sütés közben is pótolhatod a faszenet, ha úgy érzed, hogy pl. nincs elég hő.

Ezzel a módszerrel biztos, hogy sikerülni fog olyan tüzet raknod, amin bármilyen húst, halat, zöldséget el tudsz készíteni.

A sütéshez már csak néhány hasznos kellékre lesz szükséged. Én mindig használok alu tálcát, mert így kevésbé lesz koszos a grillrács. Nem árt, ha van egy jó hosszú szárú csipeszed, így nem fog rád fröccsenni az olaj, és nem égeted meg a kezed, ha megfordítod a húsokat. Szükséges lesz egy tűzálló fogókesztyűre is, hogy a rács magasságát állítani tudd.

Ha ezek mind megvannak, jöhetnek az előre bepácolt húsok, halak és a sok friss zöldség.

img_3048.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (102) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (90) ital (46) karácsony (33) kenyér (54) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (40) négy szuper (23) nektek (44) pastamía (46) pénteki gyors (46) reggeli (36) saláta (26) tipp (34) ünnep (33) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő