A húson túl

Húsevők vagyunk, és nincs is jobb egy szépen elkészített steak-nél, de mégsem ehetünk mindig húst hússal, és néha napján jól is esik egy-egy húsmentes fogás. Bár nem vagyok szakember, azt gondolom, hogy változatos étkezésre van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz. Végül is nem véletlenül alakította úgy a természet, hogy húst, zöldséget, gyümölcsöt egyaránt fogyasztunk.

Ha egy-egy napra mellőzzük a húsos ételeket, nem arra kell gondolni, hogy saláta levelet rágcsálunk, mint a nyulak. Számos finom és tartalmas fogást készíthetünk úgy, hogy csak zöldségeket használunk. Például az egyik kedvencem a spenótos-ricottás ravoli, de ehetünk egy jó túrógombócot valamilyen gyümölcs öntettel, készíthetünk tavasszal friss spárgás rizottó, vagy összedobhatunk egy paprikával jól megpakolt frittata-t.

Ha húsmentes ételekről beszélünk, nem mehetünk el a hungarikumnak tartott főzelék mellett. A főételként fogyasztott fogás megjelenését a Török hódoltság idejére teszik. A Királyi Magyarország területének gasztronómiájára ez időszakban az osztrák és a francia konyha is hatással volt, akkor terjedt el a liszttel berántott ételek készítése. Azt vitatják, hogy ez teljesen magyar találmány vagy a francia ötlettől vezérelve készültek el az első főzelékek. Azóta több-kevesebb szerepet kap étkezésünkben, volt, hogy a főúri konyhák kiváltsága volt a főzelékkészítés, később (főleg a háborúk után) azonban a szegények eledeleként tartották számon.

Megítélés ide, vagy oda, én szeretem a főzelékeket, de nem azt a fajtát, ami egy nagy, kemény csomóvá áll össze a sűrítésre szolgáló liszttől. Azt a főzeléket szeretem, amiben a friss zöldség dominál, méghozzá úgy, hogy nincs agyonfőve. Sajnos (eddig) nem jeleskedtem a főzelékek készítésében, ezért, ha mégis arra vágytam, a városban a mára egyre jobban elterjedt főzelékesnél vettem magamnak egy-egy adagot. A kínálat azonban a krumpli, borsó, bab szentháromságon nem igazán mutat túl, ami miatt hamar unalmassá válik rendszeresen főzelékesnél kajálni. Pedig, ha jobban belegondolunk, bármilyen zöldségből és azok összeillő kombinációjából ízletes főétel készíthető.

vegetables.jpg

Erre ad kiváló példát Szatmári (főzelékes) Feri, akinek nemrég bukkantam rá szakácskönyvére. Átlapozva olyan izgalmas ételeket találtam benne, amiket nem lehet nem megkóstolni. Főzelék főzési tudásom hiányosságaira ügyet sem vetve múlt héten meg is vettem Feri első kötetét (egy másodikat is kiadott, de számomra izgalmasabb receptek voltak az elsőben, ezért arra esett a választás), és igyekszem még a nyári/őszi időszakban azokat a recepteket elkészíteni, amikhez kapok friss zöldséget.

Időről, időre beszámolok majd arról, hogyan sikerülnek nekem Feri receptjei, és milyen sikert aratnak a családom körében.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (102) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (90) ital (46) karácsony (33) kenyér (54) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (40) négy szuper (23) nektek (44) pastamía (46) pénteki gyors (46) reggeli (36) saláta (26) tipp (34) ünnep (33) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő