Befőtt

Ti is őszibarack befőttet esztek a rántott hús mellé? Vagy meggy/alma szószt kanalaztok a főtt marhahúsra? Míg a nagypapám a kovászos vagy csemege uborkát evett a húsokhoz, addig mi gyerekek elpusztítottunk egy őszibarack befőttet. És ez a mai napig így van. Nálam a befőttek szeretete gyerekkoromban alakult ki, amikor a telkünkön roskadoztak a fák a sok gyümölcstől. Amit nem tudtunk megenni, azt eltettük télire: a sárgabarackból és a szilvából lekvár készült és néhány adag ment dideregni a mélyhűtőbe - barackos és szilvás gombóc lett végül belőlük. Az almából és körtéből kompótot készítettünk, a meggyet és az őszibarackot pedig befőttnek tettük el. Azóta a különböző gyümölcsökből készült befőttek eltevése ugyan olyan rituálé nálam nyáron, mint a lekvárkészítés.

Persze nem csak húsok mellé lehet fogyasztani őket, hanem sütikbe is tehetjük őket, vagy öntetet készíthetünk belőlük pl. fagyikhoz.

img_0510.JPG

Ugyan a kertünkben sajnos már jóval kevesebb gyümölcs van, de mivel nagyüzemű befőtt fogyasztók vagyunk, nem maradhat el, hogy feltöltsük a kamrát az édes szirupban tartósított gyümölcsökkel. Befőtt bármiből készíthető, csak az ízlésed és a fantáziád szabhat neki határt. Vedd meg kedvenc gyümölcsöd, és így tedd el:

  • A szirup: mérj ki minden liter vízhez 40 dkg cukrot (4 db 7 dl-es üvegnyi gyümölcshöz 1-1,2 liter víz kell). Forrald össze egy lábosban, és gyöngyöztesd pár percig.
  • Üvegbe helyezés: a megmosott, megtisztított gyümölcsöt tedd befőttes üvegekbe, és öntsd rá a forró cukorszirupot. Zárd le az üvegeket és tedd őket egy nagy lábosba.
  • Dunsztolás: az üvegek harmadáig önts a lábosba vizet, takard le és tedd fel kis lángra. A befőttet így a vízgőzben tartósítod, és nem kell semmilyen mesterséges tartósítószert használnod.
  • Kihűtés: 15-20 perc után zárd el a lángot a lábos alatt, óvatosan vedd le a fedőt, a befőtteket pedig tedd pokrócok közé, hogy lassan, 24 óra alatt hűljenek ki.

Ezután mehetnek az üvegek a kamrába. Nagyon örülni fogsz télen, ha kibontasz egy-egy saját készítésű befőttet. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (105) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (92) ital (46) karácsony (33) kenyér (58) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (41) négy szuper (23) nektek (45) pastamía (47) pénteki gyors (46) reggeli (37) saláta (28) tipp (34) ünnep (37) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő