Kovászos uborka

Számomra az egyik legfinomabb savanyúság a kovászos uborka. Nem csak főételekhez, hanem felvágottas kenyérhez, zöldség helyett is szoktam enni. Sőt, még levest is készíthetünk belőle.

Régen nem múlt el nyár anélkül, hogy ne állt volna 2-3 üvegben uborka a telkünk teraszán arra várva, hogy a nap forró sugaraitól beérjen. Most előkerestem a régi családi receptet, megtömtem uborkával egy jó nagy üveget, ami most arra vár az ablakban, hogy 3-4 nap alatt elkészüljön.

Mivel anyukám és nagymamám rendszeresen készített kovászos uborkát, a családi recept csak a hozzávalókat tartalmazta. Ezért utána néztem a neten, hogy is készül. Számos verziót találtam: van, aki azt javasolta, hogy forró vízzel öntsük le az uborkát, van viszont, aki azt mondta, hogy csak akkor, ha kihűlt. Találtam olyan receptet, ami szigorúan kenyérhéjat írt elő, másik ezzel szemben a belsejét tette az uborkához. Van, aki azt tanácsolta, mindenképp vágjuk be az uborkákat, de volt, aki egyenese azt monda, hogy ezt tilos. Az egyik oldalon azt tanácsolták, hogy hűvös, sötét helyen érleljük az uborkát, míg másik oldal a napos ablakot javasolta. Mivel ennyire ellentétes elkészítési módokat találtam, minden erőmmel igyekeztem felidézni, hogy is készült nálunk régen a kovi ubi. Ezt most meg is osztom veletek.

Hozzávalók
Egy 5 literes üveg
2,5 kg kovászolni való uborka
3 l víz
3 evőkanál só
1 teáskanál mustármag
1 nagy csokor kapor
2-3 szelet kenyér (lehetőleg olyan, ami kovásszal készült)

Elkészítés
Az uborkát mosd meg, vágd le a két végét, majd vágd be hosszában az uborka kétharmadáig. Ezután fordítsd el az uborkát egy negyeddel és az előző bevágásra merőlegesen ismét vágd be. Az így előkészített uborkákat helyezd el az üvegben úgy, hogy minél több elférjen benne. Adj hozzá a mustármagot, és fektesd a tetejére a kaprot.
A vizet egy lábosban forrald fel, majd tedd bele a sót, és keverd el benne. Én azért a végén teszem bele a sót, mert a sós víz lassabban forr fel. Hagyd a vizet lehűlni annyira, hogy már ne gőzölögjön a lábosban. Ekkor egy merőkanál segítségével merd az üvegbe addig, míg ellepi annak tartalmát. Ekkor óvatosan helyezd rá a kenyérszeleteket, jól nyomkodd bele az egészet az üvegbe. A kenyér által felszívott vizet pedig pótold.
Az edényt takard le folpakkal, tegyél a tetejére egy tányért, majd vidd napos, meleg helyre, ahol 3-4 nap alatt beérik.  
Ha elkészült, tedd át egy nagy tálba, öntsd rá a levet. Hűtőben több hétig is eláll. 

img_0392.JPG

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő