Négy szuper lekvár

Nincs is jobb annál, mint amikor a kamra tele van saját készítésű lekvárral.
Gondolhatnátok, hogy sokkal egyszerűbb a légkondicionált hipermarketben megvenni néhány üveg eper vagy barack dzsemet, mert nincs kedvetek a nyári kánikulában órákig állni a tűzhely mellett és kevergetni a befőttet. ma már azonban nem kel hozzá óriási kondér, hatalmas fakanál (emlékszem, akkora feje volt a fakanálnak, amivel anyukám kevergette a baracklekvár, mint a fejem), sem több óra a rekkenő meleg konyhában ahhoz, hogy saját dzsemed legyen.

A lekvárok készítésének sem kerítek nagy feneket, mégis sokkal jobb dzsemet készíthetünk így, mint bármely bolti termék. Se tartósítószer, se adalék nincs benne, csak friss gyümölcs és cukor.

img_0375.JPG

Arról, hogy ne kelljen a konyhában órákig állni a tűzhely mellett a Dr. Oetker gondoskodik. Én mindig a Befőzőcukor Extra 2:1 terméket veszem, és a csomagoláson található mennyiségű gyümölcshöz adom (és ez nem a reklám helye, egyszerűen ez a termék vált be nekem). Aki cukorbeteg, vagy csak egészségesebbet szeretne, választhatja a sztíviás vagy fruktózos befőző cukrot is. Ez az én négy kedvenc lekvárom az áfonya, amit rántott camamberthez kínálok, az eper, a málna és a cseresznye-meggy, melyet kaláccsal, pirítóssal reggelire a legfinomabbak, de süteménybe is kenhetők. Így készítheted el:

A gyümölcsöt szerezd be a piacról, tisztítsd meg a szárától, magoktól, ha kell és mosd meg. Tedd egy nagy lábosba és botmixerrel turmixold össze (én minden gyümölcs esetében szeretem, ha kicsit darabos marad, így nem turmixolom teljesen simára). A cseresznye-meggy lekvárhoz a gyümölcsöket 2/3 - 1/3 arányban keverd a cseresznye javára, de ha szereted savanykásabban, akár fele-fele arányban is készítheted.
A gyümölcspéphez add a befőzőcukrot, amivel jó alaposan keverd el, majd felforrald fel az egészet. Forrástól számítva pár percig főzd a csomagoláson található utasítás szerint.

Még forrón tedd tiszta, jól záródó üvegekbe (én az Uncle Bens szószos és üvegeket mindig elteszem, a tesóm pedig a bébiételeseket gyűjti nekem, mert a méretük is jó, és rendesen záródnak) úgy, hogy a lekvár az üveg széléig felérjen. Zárd le, fordítsd fejre 5-6 percre – így vákuum képződik és tartósítod a lekvárt. Ezután tedd az üvegeket nagy pokrócok közé, jól fedd be, hogy dunszt képződhessen, és lassan hűlhessen ki. Ez tovább garantálja a tartósságot.

A lekvárok, míg ki nem bontod évekig is elállnak, ha pedig már felnyitottad, akár egy hónapig is jók marad, csak tartsd hűtőben.  

TIPP: a lekvárokat ízesítheted ezzel-azzal, én idén készítettem mentás málnát és levendulás epret. De adhatsz hozzájuk rebarbarát is, vagy gyömbért.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő