Lilahagyma lekvár

A hagymalekvár szó hallatán általában elkerekedik az emberek szeme. Pedig nem csak gyümölcsből lehet lekvárt készíteni, hanem zöldségekből is. Ezek lehetnek édesek, savanykásak, fűszeresek, de azt biztos, hogy bármilyen ételt feldobnak.

Fogyaszthatjuk melegen, vagy hidegen, friss vagy pirítós kenyérrel, kínálhatjuk húsok mellé, megtölthetjük velük a rétes vagy a leveles tésztát, felszolgálhatjuk grissini-vel mártogatósként, de még salátákba is tehetünk belőlük. Készíthetünk lekvárt cukkiniből, répából, céklából, paprikából. Az én nagy kedvencem a lilahagymából készült édes-savanyú levár. Ezt osztom most meg veletek.

Hozzávalók
3-4 fej lilahagyma
4-5 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
balzsamecet

Elkésztés
Pucold meg és karikázd fel a lilahagymákat. Egy lábosba tedd bele a cukrot és a mézet, majd kis lángon karamellizád meg. Ha már aranybarna a cukor, dobd rá a hagymát. Amikor a hagyma megpuhult és színt kapott, locsold meg 1-2 evőkanál balzsamecettel, forrald össze, majd főzd 8-10 percig kis lángon.

lilahagyma.jpg

Bármilyen hús mellé kínálhatod, de egy jó házi hamburgerbe is tökéletes.

Ez az adag 2 embernek elég még azon melegében, ahogy elkészül. Én ezt mindig frissen készítem, mert lilahagymát bármikor lehet kapni. Ha egyszerre nagyobb adagot csinálnál, akkor el is teheted ugyan úgy, mint bármilyen más lekvárt: töltsd be tiszta, száraz üvegekbe, zárd le, fordítsd fejre pár percre, majd tekerd egy pokrócba, míg ki nem hűl. Így dunszt képződik, ez tartósítja a lekvárt.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő