Bodzaszörp

Nem múlhat el tavasz bodzaszörp készítés nélkül. Gyerekkorom óta hagyomány, hogy bodzát szedünk, majd szörp készül belőle, és ezt én is igyekszem tovább vinni.

Régen a biatorbágyi telkünk környéke volt a tuti bodza lelő hely, azonban a borkokat ott sajnos kivágták. Persze regeteg bodza bokrot látni úton-útfélen, de forgalmas helyen nem szeretek szedni, ahol a növényt rengeteg szmog éri. Évek óta keresem a tuti helyet, de olyanra még nem bukkantam, ahova visszajárnék. Idén Sóskút egyik kis utcájában találtam borkokat távol a forgalomtól - ebből készült az ide szörp adag.

img_3177.JPG

Most egy igazi, generációk óta anyáról lányára szálló receptet osztok meg veletek.

Hozzávalók
5 l víz
1/2 kg kristálycukor
1/2 csomag citrompótló
3 közepes citrom felkarikázva
6 nagy tányér friss bodzavirág (ha csak kisebbeket tudsz szedni, tegyél bele többet)

Elkészítés
Egy nagy üvegbe öntsd bele az 5 liter vizet, add hozzá a cukrot és a citrompótlót. Keverd össze, és várd meg, míg feloldódik. Ekkor tedd bele a citrom karikákat, majd a megmosott bodzavirágot (ezt óvatosan tedd úgy, hogy a víz ne mossa ki az összes virágport). Takard le, és hagyd állni 3 napig - esetleg naponta egyszer keverd meg. 3 nap után a citromot nyomkodd bele, majd szűrd át és tedd üvegekbe.

img_3181.JPG

Ezt a verziót nem kell hígitani, és télire sem lehet eltenni. Olyan, mint egy limonádé, amibe beleolvadt a virágokból a bodza kellemesen édes íze. Mindenképp hűtőben tartsd, ahol 4-5 napig áll el, de annyira finom, hogy sokkal hamarabb el fog fogyni. :)  

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (19) desszert (115) fűszer (23) gasztro túra (7) halak (24) húsok (104) ital (50) karácsony (35) kenyér (74) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (118) leves (45) négy szuper (23) nektek (47) pastamía (59) pénteki gyors (46) reggeli (45) saláta (32) tipp (38) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő