Milánói makaróni

Gyerekkoromban ez egy aduász étel volt. Apukám világbajnok makaróniját nem csak a család szerette, hanem a barátok és rokonok is, ezért születésnapokon, vagy egyéb sátoros ünnepeken rendszeresen ez került az asztalra. Emlékszem, hogy a Graz-ban élő rokonaink is mindig ezt „rendeltek”, amikor nyáron hazajöttek, és meglátogattak minket a telkünkön.

A makaróni is olyan, mint a lasagne, igazi családi étel, mert könnyű belőle hatalmas adagot készíteni, és a paradicsomos, tésztás ételt, biztos, hogy a család minden tagja megeszi. Azóta az apukám világbajnok makaróniját felváltotta az én tovább fejlesztett verzióm.

img_3148.JPG

Hozzávalók
1 kg sertés vagy marha darált hús
1 fej vöröshagyma
2 közepes sárgarépa
2 közepes fehérrépa
3-4 evőkanál paradicsom püré
2-3 dl víz vagy alaplé
1 szál rozmaring
só, bors
1 csomag makaróni tészta
20 dkg reszelt sajt (én legutóbb gouda és trappista sajtokat kevertem)

Elkészítés
A zöldségeket tisztítsd meg és aprítsd fel. Egy nagy lábosban hevítsd olajat, és párold benne üvegesre a hagymát. Dobd rá a húst és azt is pirítsd le. Ezután mehet rá a kétféle répa, a paradicsom püré, a rozmaring. Sózd, borsozd és öntsd fel annyi alaplével, hogy még épp ne lepje el a húst a lé. Ekkor tedd kis lángra, fedd el és időnként megkeverve főzd 2-3 órán keresztül. Ez a ragu azért jó, mert nagy mennyiségben is könnyen elkészíthető, ha viszont nem használnád fel az egészet egyszerre, le is tudod fagyasztani. Így nem kell minden alakalommal órákat főzni a húst.
Ha kész a ragú, főzd ki a tésztát. Egy nagy, magas tepsit olajozz ki, a tészta felét borítsd bele, és terítsd el benne, kanalazd rá a ragút, majd tedd rá a tészta másik felé. Letakarva tedd 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre, majd vedd le a takarást, szórd meg bőven reszelt sajttal és süsd addig, míg a sajt ráolvad a tészta tetejére.

Ebből a mennyiségből 8 emberre való adag készül. Ha kevesebbet csinálnál, felezd meg a mennyiségeket.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (97) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (21) húsok (84) ital (46) karácsony (33) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (100) leves (36) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (41) pénteki gyors (46) reggeli (34) saláta (25) tipp (32) ünnep (32) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő