Epres tiramisu

Nem kell lemondania az egyik legnépszerűbb olasz desszertről, a tiramisu-ról sem a gyerekeknek, sem pedig az olyanoknak, mint én, akik nem szeretik a kávét. A kávé persze egyszerűen lecserélhető kakaóra, ha az ember ragaszkodik a hagyományos édességhez, az epres változat azonban sokkal izgalmasabb. Könnyű és zamatos, igazi tavaszi édesség.

Az ötletet, hogy gyümölcsös tiramisu-t készítsek, a Street Kitchen egyik tavalyi adása adta. Sajnos akkor lecsúsztam róla, mert kiszaladtunk az eper szezonból, így egy évet kellett várnom, hogy elkészítsem. Mivel még csak most kezd megjelenni az édes magyar eper, bőven van idő arra, hogy te is kipróbáld a receptet.

img_3044.JPG

Hozzávalók
40-50 dkg eper
3 evőkanál cukor
2,5 dl víz
4 dl habtejszín
1 doboz mascarpone
4 tojás sárgája
4 evőkanál porcukor
1 csomag babapiskóta

Elkészítés
25 dkg epret botmixerrel turmixolj le, adj hozzá 3 evőkanál cukrot és a vizet. Forrald fel, majd kis lángon főzd addig, amíg egy sűrű szirupot nem kapsz. Tedd félre, hogy hűljön, amíg összeállítod a krémet.
A tejszínből verj kemény habot. A mascarpone-t keverd ki a tojások sárgájával és a porcukorral, majd ebbe a krémbe egy szilikon kanál segítségével, óvatosan forgasd bele a tejszínhabot. Először csak egy keveset adj hozzá, azt jól keverd el benne, majd 2-3 adagban mehet bele a többi hab is, amit csak nagy mozdulatokkal elegyítesz a krémmel.
Ezután már csak az összeállítás van hátra. A megmosott, lecsumázott epreket vágd félbe és fektesd le egy nagy tál aljára (Dóra a Street Kitchen-ben egy szép üveg tálat használt, mivel nekem ilyen nem volt, egy kerámia formában állítottam össze). Forgasd meg a babapiskótát az eper szirupban és fektesd rá az eperre. Erre mehet a krém fele, majd ismét egy sor eper, egy sor piskóta és a krém másik fele. Tedd az egészet egy éjszakára hűtőszekrénybe, tálalás előtt díszítsd a tetejét eper darabokkal.

TIPP: a gyümölcsös tiramisu-t elkésztheted mindig a szezonnak megfelelő gyümölcsből: málnával, áfonyával, naranccsal, banánnal. A málnából, áfonyából a fenti módon készíthetsz szirupot, ha narancsot használsz, 2 gyümölcs kicsavart levéhez add a cukrot és a vizet, ha pedig banánból készíted, a piskótát banán turmixba forgasd.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő