Ír szódás kenyér

Egy nagyon könnyű recept, első kenyérnek tökéletes!

Rajongok a finom, ropogós, friss pékárukért, szénhidrát ide vagy oda nem tudok ellenállni egy jó baguette-nek vagy friss cipónak. Ezért már régóta vágytam arra, hogy otthon is el tudjam készíteni kedvenc kenyereimet, és most neki is álltam.
Elsőre ezt a nagyon egyszerű receptet választottam. Se dagasztani, se keleszteni nem kell, így a hibázás esélyei is jelentősen csökkennek. A recept egyébként az angolok egyik leghíresebb pékjétől, Paul Hollywoodtól származik, de nem kell gyakorlott kenyérsütőnek lenni ahhoz, hogy megsüsse valaki. Próbálkozzatok vele bátran, egész biztos, hogy nem tudjátok elrontani!

Hozzávalók
250 gr sima liszt
250 gr teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
400 ml író (ha nincs íród, önts a tejbe 2 evőkanál citromlevet, az majdnem olyan, mintha író lenne)

Elkészítés
Mérd ki a száraz hozzávalókat és keverd jól össze egy tálban. Először add hozzá az író felét, kézzel, körkörös mozdulatokkal kezd el összekeverni, majd lassanként add hozzá a többi tejet is. Lehet, hogy a liszt nem fogja felvenni, mint a 400 ml-t, csak annyit adj hozzá, hogy egy ruganyos, de már nem ragadós masszát kapj. Akkor jó a tészta, ha összeáll, és már nem ragad hozzá a kezedhez.
Ahogy a lisztes keverékhez hozzáöntöd az írót, reakcióba lép a szódabikarbónával, ezért nem kell túl sokáig gyúrni, vagy nagyon jól kidolgozni ezt a tésztát. Az összeállítása nem vesz többet igénybe 5 percnél.
Az összeállt tésztát borítsd ki egy deszkára, formázd gömb alakúra és mehet is egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejét szórd meg liszttel és vágd be keresztben. Ehhez vegyél egy nagy éles kést és ejts jó mély vágást – a kenyér magasságának alsó kétharmadáig. Ezután told 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd 30 percig.

img_3010.JPG

Én nem bírtam ki, hogy ne vágjam fel még melegen, mert annyira jól nézett ki és már az illatára is megéheztem. De nem csak frissen, hanem 3-4 naposan is finom volt még.

img_3013.JPG

Ha kipróbálnád otthon a kenyérsütést, kezd ezzel a recepttel, mert biztos, hogy sikerélményed lesz!

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (94) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (19) húsok (82) ital (44) karácsony (19) kenyér (50) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (97) leves (33) négy szuper (23) nektek (43) pastamía (38) pénteki gyors (46) reggeli (33) saláta (23) tipp (32) ünnep (29) vega (84) vendégváró (21) Címkefelhő